«Όπου και να ‘σαι, η Αγάπη θα σε βρει»

«Όπου και να ‘σαι, η Αγάπη θα σε βρει»… 

Το ακούω ξανά και ξανά ενώ ξημερώνει και οι στίχοι του, ταξιδεύουν τις σκέψεις μου παρέα με τη μεστή φωνή της Χαρούλας. Μας βρίσκει στ’ αλήθεια ποτέ η αληθινή αγάπη ή μήπως η καρδιά μας πλάθει όμορφα σενάρια, για να αντέχουμε την πραγματικότητα που βιώνουμε και να μην πάψουμε ποτέ να ελπίζουμε στο ιδεατό; 
 
Διανύω την τέταρτη δεκαετία της ζωής μου και όλα όσα πέρασα, με έχουν διδάξει μιαν αλήθεια, που δε διαπραγματεύομαι πια. 
Όλη η ομορφιά και το μεγαλείο της ζωής μας, είναι κρυμμένα τελικά στα απλά και αληθινά πράγματα και στα ατόφια συναισθήματα. Εκείνα που οι περισσότεροι προσπερνούν, ίσως γιατί υστερούν σε λάμψη ικανή να τραβήξει το βλέμμα τους, μιας και έχουν μάθει να χτίζουν τις ζωές τους σύμφωνα με το «φαίνεσθαι» και όχι με το «είναι».  
 
Από την άλλη πάλι, κάποιοι πιστέψαμε αφελώς, πως ό,τι λάμπει είναι απαραίτητα και χρυσός. Δεν είναι πάντα έτσι όμως δυστυχώς, κι αυτό που νομίζαμε κάποτε για θησαυρό, αποδείχθηκε άνθρακας προς μεγάλη μας απογοήτευση τελικά. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, είτε έχεις μάθει να κυνηγάς την εφήμερη λάμψη, είτε αυτή σε ξεγέλασε θαμπώνοντας σε, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και το αυτό. Το οικοδόμημα δεν κατάφερε να αντέξει τους τριγμούς και κάποια στιγμή κατέρρευσε. 
 
Αν με ρωτούσε κάποιος λίγα μόνο χρόνια πίσω λοιπόν, θα του έλεγα πως δε γίνεται, δε μπορείς να βγεις αλώβητος ξανά στη ζωή, όταν όλα γύρω σου, ακόμα και μέσα σου μοιάζουν με ερείπια. Απλώς συνεχίζεις και υπάρχεις μηχανικά, ζεις δίχως να ζεις, διεκπεραιώνεις υποχρεώσεις και αφήνεις τις μέρες σου να κυλούν χωρίς σκοπό. Μιλάμε για την πλήρη παράδοσή σου δηλαδή. Ψυχική, συναισθηματική ακόμα και σωματική. Δεν κοιτάζεις κανέναν στα μάτια πια, μόνο κρατάς το βλέμμα σου χαμηλά μην τύχει και ξεγελαστείς και πάλι. Ακόμα και τα όνειρα, μοιάζουν να είναι επικίνδυνα για εσένα. 
 
Κι αν πάλι με ρωτήσει κάποιος τώρα, θα του πω πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν, όσο κι αν ακούγεται παράλογο, στενάχωρο ή απαισιόδοξο αυτό. Η απάντηση όμως, έχει να κάνει με το τι θέλει και τι είναι αυτό που ψάχνει πραγματικά ο καθένας μας μέσα του. Και υπάρχουν δύο μονοπάτια για να επιλέξεις μπροστά σου. Το εύκολο και το δύσκολο. Θα αναρωτιέσαι σίγουρα γιατί να επιλέξεις το δύσβατο μονοπάτι, από τη στιγμή που υπάρχει και ο εύκολος δρόμος. Αν έχεις περάσει από το σταυροδρόμι αυτό όμως, είμαι σίγουρη πως θα με νιώθεις τώρα. 
 
Γιατί, για να μπορέσεις να χτίσεις κάτι γερό κι ακλόνητο από την αρχή ξανά, θα πρέπει πρώτα να μαζέψεις τα ερείπια σου. Για να αρχίσεις να ζεις δειλά δειλά και πάλι, θα πρέπει πρώτα να νεκρώσουν τα πάντα μέσα σου κι έπειτα να αναγεννηθείς. 
 
Για να μπορέσεις να αντικρίσεις το φως της ημέρας, δίχως αυτό να σε τυφλώνει πια, θα πρέπει να μάθεις να μη φοβάσαι τα δικά σου τα σκοτάδια πρώτα. Θα χρειαστεί να έρθεις αντιμέτωπος ξανά και ξανά με όλους σου τους φόβους και τους εφιάλτες, για να καταφέρεις να ονειρευτείς και πάλι. 
 
Για να αντικρίσεις τους ανθρώπους στα μάτια, στο δικό σου το είδωλο θα πρέπει πρώτα να εστιάσεις το βλέμμα σου και να το ανακαλύψεις από την αρχή. Θα πρέπει να πιστέψεις στις δικές σου δυνάμεις και ικανότητες πρωτίστως, για να αποκτήσει η ζωή σου νόημα μα κι έναν σκοπό. 
 
Για να αγαπήσεις ξανά, αληθινά και άδολα, θα πρέπει να ανοίξεις την καρδιά σου και να αφήσεις την αγάπη να σε πλησιάσει δίχως να τη φοβάσαι.
 
Δεν είναι επικίνδυνη η αγάπη βλέπεις, επικίνδυνοι είναι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το όνομά της αλόγιστα κι ανοίγουν πληγές στους δικούς τους κατά τα άλλα ανθρώπους. Δεν είναι περίπλοκη η αγάπη, οι άνθρωποι είναι, που έχουν μάθει να κάνουν τα απλά τόσο πολύ δύσκολα και χάνουν την ουσία της και τα ευεργετήματα της. Ανιδιοτελής και άδολη πρέπει να είναι η πραγματική αγάπη και θα επιμένω να το πιστεύω, όσο κι αν ο εγωισμός κάποιων φωνάζει για το αντίθετο. 
 
Είναι ευλογία να αγαπήσεις και να αγαπηθείς αληθινά και ακόμα κι αν αυτό μοιάζει να είναι ένα άπιαστο όνειρο για εσένα, μην απογοητευτείς. Να θυμάσαι, πως ό,τι λαχταρούσες πολύ να ζήσεις μα δεν το κατάφερες στο παρελθόν σου και απομονώθηκες, η ζωή σου το χρωστά κι έρχεται πάντα η κατάλληλη στιγμή για να σε ανταμείψει, γιατί όπου και να ‘σαι, η Αγάπη θα σε βρει κι εσύ δίχως να το καταλαβαίνεις, προετοίμαζες την καρδιά σου να την υποδεχτεί όπως ακριβώς της πρέπει. 
 
Μαρία Μαραγκού

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *