26 Δεκεμβρίου 2019
Share

Ας μιλήσουμε για την εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη, είναι ο θεμέλιος λίθος για μια αληθινή σχέση. Χτίζεται τρομερά δύσκολα και αρκεί ένα μονάχα δευτερόλεπτο για να καταρρεύσει. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και ισχυρή θέληση και από τους δυο εμπλεκόμενους ώστε να δυναμώσει και να αντέξει στο χρόνο. Πρέπει να υπάρχει συνεχής φροντίδα και ενασχόληση με τη σχέση ώστε να κρατηθεί ζωντανή και να μην υπάρξουν ρήγματα, ώστε να μην υπάρξουν ανοιχτά παραθυράκια που θα χωρέσουν από μέσα τους έννοιες όπως η ανασφάλεια, ο θυμός, οι αμφιβολίες και η ζήλια.

Όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνονται, ο μόνιμος πόνος και οι άπειρες σκέψεις, οδηγούν τελικά στην απώλεια του συναισθήματος ως άμυνα, προκειμένου να σταματήσει το άτομο να υποφέρει. Η εμπιστοσύνη είναι συνυφασμένη με το σεβασμό. Όταν δυο άνθρωποι ξέρουν να διατηρούν τα όρια χωρίς να έχει χρειαστεί να τεθούν ποτέ αυτά ανοιχτά, όταν τα λόγια τους στηρίζονται από πράξεις, όταν συζητούν αμέσως αυτό που τους προβληματίζει αντί να το συσσωρεύουν μέσα τους, τότε η σχέση εξελίσσεται ομαλά και ισότιμα και από τους δύο.

Ο ομορφότερος τρόπος να δείξεις ότι αγαπάς – εκτιμάς τον άνθρωπο που έχεις επιλέξει, είναι να του δείξεις εμπιστοσύνη. Άτυπα, του λες λοιπόν πως βασίζεσαι πάνω του, πως τον αποδέχεσαι, πως δε φοβάσαι, πως δίπλα του νιώθεις ασφαλής. Εννοείς πως έχεις πίστη σ’ εκείνον χωρίς να χρειάζεσαι αποδείξεις.

Στις μέρες μας, ολοένα και δυσκολεύουν οι ανθρώπινες σχέσεις. Κυριαρχούν ο φόβος και η ανασφάλεια με αποτέλεσμα πλέον να μην εμπιστεύονται εύκολα ή και καθόλου. Ας αναλογιστούμε το πόσο άσχημο θα ήταν για εμάς το να μην μπορούμε να ζήσουμε την ηρεμία και την απολαυστική διαδρομή μιας σχέσης επειδή μας έχουν προδώσει στο παρελθόν και ας σκεφτούμε το πόσο άδικο είναι εξίσου για τον άλλον το να τον αντιμετωπίζουμε σαν όλους τους προηγούμενους μαζί!

Η απόφαση για μια σχέση είναι κοινή και αποτελεί επιλογή. Από την αρχή λοιπόν είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια και διαφάνεια σημαίνει να μοιράζεσαι με τον άλλον. Ένα ακόμα μυστικό είναι η παραδοχή. Το να παραδέχεσαι τα λάθη σου, δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι για τη σχέση σου. Έτσι δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος απ’ τους δύο να βιώσει αισθήματα υποτίμησης και προδοσίας. Θα έρθουν και δύσκολες στιγμές θα δεις, όμως να θυμάσαι… αν υπάρχει εμπιστοσύνη, τίποτα δε θα χωρέσει να περάσει μέσα στη σχέση. Όλα θα παραμένουν αδύναμα έξω από τα τείχη που έχετε χτίσει γύρω σας.

Μαρία Χαρίτου

About Μαρία Χαρίτου

Από πολύ μικρή, έμαθα να υπάρχω μέσα από τις τέχνες! Τραγουδάω τις χαρές μου, χορεύω tango τις λύπες μου, εκφράζομαι μέσα από τη μουσική μου και γεννάω εικόνες με την πένα μου! Μη με ρωτήσετε ποτέ ποια από όλες αγαπώ περισσότερο γιατί δεν έχω απάντηση! Όλα τα παραπάνω, συν το ελεύθερο και αδάμαστο πνεύμα μου, φτιάχνουν εμένα! Πηγή έμπνευσής μου είναι ο άνθρωπος, μια και μου αρέσει να τον παρατηρώ μέσα από τις λεπτομέρειες! Το τελείωμα του πρώτου μου βιβλίου με τίτλο «παλεύοντας το σκοτάδι μου», είναι η απόδειξη. Τέλος, οφείλω να σας προειδοποιήσω ότι λατρεύω να δημιουργώ εικόνες και συναισθήματα στο μυαλό και την καρδιά σας!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει