Καλοπερπάτητο το 2020!

Ίσως αν αφιερώναμε περισσότερο χρόνο στις δικές μας ανάγκες, τα πράγματα να ήταν πιο όμορφα ξέρεις. Είναι άσχημο στην “απογραφή” του έτους που φεύγει, να βλέπεις πως στο μέτρημα βγήκες λειψός, προσπαθώντας να ικανοποιήσεις όλους τους υπόλοιπους. Αν για μια στιγμή ένιωθες ευλογία που και αυτή την Πρωτοχρονιά που πέρασε το τραπέζι σου είχε επάνω ένα πιάτο φαγητό και δεν γκρίνιαζες για το τι θα ήθελες να έχεις, οι μέρες σου να ήταν ηλιόλουστες ακόμα και στη βαρυχειμωνιά.

Αν γύριζες λίγο να κοιτάξεις γύρω σου και όχι να γυρίζεις το κεφάλι στα προβλήματα του άλλου, ίσως να καταλάβαινες πως μαζί γίνεται το καλό. Ο ένας πάντα εγωιστικά θα λειτουργεί. Κοίτα γύρω σου και πες:   “μαγκιά μου, καλά τα κατάφερα. Πάμε πάλι. Πάμε ξανά. ”

Δε θέλει ούτε τρόπο, ούτε κόπο. Την καλή σου διάθεση θέλει. Έζησα στο χρόνο που πέρασε ιστορίες που ίσως άλλοι θα έκαναν κάτι χρόνια να αντιμετωπίσουν. Και εσύ το ίδιο φαντάζομαι. Έζησα όμως και λιγότερα από ότι άλλοι συνάνθρωποι μου βιώνουν καθημερινά και δεν μπορούν ακόμα να ολοκληρώσουν, ή να απαλλαγούν. Γέμισε η ψυχή μου με περίσσια καλοσύνη όταν κατάλαβα πως αντί να με πολεμάω, έπρεπε να με χαϊδέψω με τρυφερότητα και να δεχτώ πως όσα χρόνια και να έρθουν, όσες αλλαγές, αυτό που μπορώ να κάνω, είναι να παραδέχομαι τα λάθη μου. Τα σωστά μου είναι εκεί. Σταθερές ζωής.

Εξαντλήθηκα ψυχολογικά ένα ολόκληρο εξάμηνο, κι όμως η ζωή ξέρει πόσο σημαντικό είναι όταν κάποιος παλεύει να γυρίσει στο τέλος το παιχνίδι και να βλέπει πως και ελπίδα υπάρχει και άνθρωποι κοντά του.

Και πάνω από όλα, κάθε φορά που αναφωνείς πως δεν πάει άλλο, να ξέρεις πως πάει και πάει πολύ παραπάνω. Ας μη συγκρίνουμε πως ήμασταν και πως ίσως να είμαστε τώρα. Ιδίως αν παλιότερα ήμασταν πιο προνομιούχοι σε όλους τους τομείς. Το θέμα είναι να μπορούμε να έχουμε ειρήνη με το μέσα μας. Την έχουμε ρημάξει αυτή την ψυχή μας πια. Πόσα να αντέξει θαρρείς. Καλά τα όνειρα, αλλά καλύτεροι οι στόχοι. Και κάθε φορά, βήμα – βήμα για την κατάκτηση τους. Στόχοι με αυτογνωσία και σύνεση για να μην απογοητευόμαστε στο τέλος.

Καλοπερπάτητο το 2020, και κοίτα να σε αγαπάς και να φροντίζεις την ψυχική σου υγεία. Έχεις δρόμο ακόμα πολύ. Διάβαζε την κάθε στιγμή. Κάτι θέλει να σου μάθει. Άσχημη ή καλή, καλή χρονιά!

Ιωάννα Νικολαντωνάκη

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *