19 Ιανουαρίου 2020
Share

Κατά συρροή ψεύτης

Μέσα στη ζωή μας, όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε πει μικρά ή και μεγάλα ψέματα, άλλοτε αθώα, άλλοτε όχι και τόσο. Υπάρχουν ψέματα μικρά, που μπορεί να ειπωθούν για το καλό κάποιου, επειδή θέλουμε να τον προστατέψουμε. Υπάρχουν όμως και κάποια ψέματα όμοια με ωρολογιακές βόμβες, που έτσι και σκάσουν, η ζημιά που θα προκαλέσουν θα’ ναι ανυπολόγιστη. Μιλάμε λοιπόν, για λογής λογής ψέματα, μα και λογής λογής ψεύτες! Ανθρώπους που έτυχε να πουν κάποιο ψέμα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, μα κι εκείνους τους αλλιώτικους· τους κατά συρροή ψεύτες.

Τι εννοώ με την έκφραση κατά συρροή ψεύτης; Είναι συνήθως ένα άτομο υπεράνω υποψίας, μιας και έχει καταφέρει να ζει στην πλάνη, η οποία τον ηρεμεί και τον βοηθάει να ξεφύγει από την πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως ευφυές άτομο, που όμως το ψέμα έχει γίνει γι’ αυτό τρόπος ζωής. Θα το δεις να φοράει ένα λαμπερό χαμόγελο, που πίσω από αυτό όμως δεν κρύβεται το ειλικρινές πρόσωπό του, μα αυτό που διστάζει να δείξει στους γύρω του.

Ο άνθρωπος αυτός αποκρύπτει γεγονότα της ζωής του ή ξεστομίζει ψέματα συνειδητά, μ’ έναν τρόπο τόσο πειστικό που δύσκολα θα μπορέσεις να αμφισβητήσεις. Έχει μάθει καλά άλλωστε να «διαβάζει» το συνομιλητή του, να παίζει με την ψυχοσύνθεσή του και να διατυπώνει όλα όσα η άλλη πλευρά θα ήθελε να ακούσει. Ειδικά αν η έτερη πλευρά βλέπει πάντα στους ανθρώπους καλές και ειλικρινείς προθέσεις, τότε αποτελεί το ιδανικό γι’ αυτόν «θύμα». Μα ακόμη κι αν κάνει το λάθος να τον συγχωρήσει, πιστεύοντας πως με μια δεύτερη ευκαιρία εκείνος θα επανορθώσει, τότε το μόνο που έχω να πω είναι πως πλανάται πλάνην οικτράν.

Το θύμα κάποια στιγμή ξυπνάει από το μέχρι πρότινος λήθαργο και παύει να εθελοτυφλεί. Τη στιγμή εκείνη ο ψεύτης δε θα πρέπει να ξαφνιαστεί, όταν πια αυτός που έχει απέναντι του δε θα αποτελεί το υποχείριο του. Διότι ακόμα κι αλήθεια να λέει, πλέον δε θα είναι πιστευτός από κανέναν. Οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί κι εκείνος, ο οποίος έχει έρθει η ώρα να υποστεί τις συνέπειες των λόγων και των πράξεών του, είναι ο ψεύτης. Είναι η στιγμή που το μέχρι τώρα θύμα του, τον έχει στήσει στον τοίχο και κοντοζυγώνει κι η αμέσως επόμενη, όπου θα γευτεί την τιμωρία της αδιαφορίας. Κάθε πράξη έχει συνέπειες και το τίμημα ενδεχομένως να είναι βαρύ!

Ελισάβετ Ηλιούδη

About Ελισάβετ Ηλιούδη

Είμαι η Ελισάβετ, αν και κατά κύριο λόγο θα ακούσετε να με φωνάζουν Έλσα λατρεύω το όνομα μου ολόκληρο! Έχω σπουδάσει οικονομικά, μα οι λέξεις είναι για μένα τρόπος ζωής. Με βοηθάνε να εκφράσω όλα όσα υπάρχουν στο μυαλό μου, όσα συμβαίνουν σε μένα και στους γύρω μου! Μια λέξη, μια εικόνα, ένα τραγούδι και η ιστορία ξετυλίγεται. Γελάω και μιλάω δυνατά για άλλους καλό, για άλλους πάλι κακό. Απλά έχω μάθει να είμαι ο εαυτός μου και να ζω την κάθε στιγμή έντονα μιας και το μότο μου είναι ένα "δεύτερη ζωή δεν έχει" άρα οφείλουμε να ζήσουμε τα πάντα στο έπακρο.
Πάμε λοιπόν να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο των λέξεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει