Αν ψάχνεις πως να φύγεις, ποτέ δεν ήσουν εκεί!

Μένοντας σπίτι και παρακολουθώντας τις ζωές μας, έχω διακρίνει δυστυχώς μια αρνητική διάθεση. Θα σου πω λίγα πραγματάκια για να καταλάβεις πως ο περιορισμός δεν έφερε το “πρόβλημα”. Υπήρχε. Απλά, όπως είθισται, πρέπει πάντα να βρίσκουμε μια αιτιολογία- δικαιολογία. Περί αυτοσεβασμού ο λόγος.
 
Περνάμε  μια φάση απογοήτευσης όλοι μας. Εντούτοις, επιπλήττεις τον εαυτό σου και πιστεύεις αμέσως ότι είναι σημάδι πως το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον σου. Λάθος! Θεωρείς ότι σε αυτή την περίοδο της ζωή σου, μια μέρα ή και παραπάνω, νιώθεις αποτυχημένος. Αυτολύπηση; Λάθος.
 
Δίνεις “άφεση” αμαρτιών με το πρόσχημα του εγκλεισμού και αφήνεσαι ολοκληρωτικά. Λάθος.
Συνηθίζεις να μιλάς για τον εαυτό σου περισσότερο αρνητικά παρά θετικά όλη την ώρα. Λάθος.
 
Άσε τα κουσούρια αυτών με τους οποίους συμβιώνεις και ξαφνικά βγαίνουν στη φόρα. Και μη μου πεις ότι συμβαίνει επειδή είστε συνέχεια μαζί. Κατάπιε την αυτή την καραμέλα. Φτάνει.
 
Μπορώ να κατανοήσω πως αυτό τον καιρό δεν μπορείς να βγεις για ένα καφέ. Να σε ρωτήσω. Μετράς τις φορές που δεν μπορείς; Μέτρα καλύτερα τις φορές που με εντελώς άκυρη δικαιολογία δεν πήγες γιατί πολύ απλά βαριόσουν.
 
Όταν λοιπόν μπορούσες να βγεις έκανες δίαιτα, πρόσεχες τη γραμμή σου, γυμναζόσουν. Τώρα σε ακούω να λες πως επειδή δεν έχεις τι να κάνεις, αδειάζεις ψυγεία και ντουλάπια. Άρα, όταν πρόσεχες δεν το έκανες για εσένα, αλλά για όλους τους όσους σε βλέπουν. Αυτοσεβασμός; Μηδέν! Συνήθισες να βλέπεις τον εαυτό σου σε μια oversized φόρμα, ένα τεράστιο μακό και μόλις πας στον καθρέφτη τρομάζεις με την εικόνα σου.
 
“Ανάγκα και θεοί πείθονται”. Το γνωρίζεις; Κανένας ιός και καμία απαγόρευση δε σου επέβαλαν να μην προσέχεις τον εαυτό σου. Δε θα αναφερθώ στο διαπροσωπικό κομμάτι. Είναι μεγάλη κουβέντα και καθαρά υποκειμενική. Ένα μόνο: αν ψάχνεις τρόπο για να φύγεις, δεν ήσουν ποτέ εκεί. Μέχρι εκεί θα αναφερθώ.
 
Όπως καταλαβαίνεις, υπήρχε πάντοτε μια τάση να απενοχοποίουμε τον εαυτούλη μας και να τα ρίχνουμε κάπου αλλού. Την επόμενη φορά λοιπόν που θ’ αρχίσεις να μοιρολογείς για τα όσα δεν έχεις, χαμόγελα για αυτά που έχεις και κοίτα να διορθώσεις ό,τι μπορείς. Ξεκινώντας από εσένα. Ναι; (Και ναι, το κείμενο γράφτηκε μιλώντας και για μένα) #ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.
Ιωάννα Νικολαντωνάκη

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *