Ταξίδι στις σκέψεις μου

Κάνε μου τη χάρη και κάτσε για μια στιγμή και σκέψου. Βάλε τα γρανάζια του μυαλού σου να γυρίσουν, τροφοδότησε τα με την ιδέα που θα σου δώσω και περίμενε στην άκρη της μηχανής του μυαλού σου για το αποτέλεσμα. Η σκέψη που θέλω να κάνεις είναι πολύ απλή στην επιφάνεια, μα πίστεψε με κρύβει βάθος.

Λοιπόν ορίστε: «Τι ξέρεις με σιγουριά σε αυτήν την ζωή;», αλλά ας το αναλύσουμε λίγο. Θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω όσο μπορώ. «Τι μπορείς να πεις με σιγουριά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει, ακόμα και αν ο κόσμος σταματούσε σήμερα να γυρίζει;»

Ξέρεις ποιες ήταν οι πρώτες δικές μου απαντήσεις; Η ζωή μου ξεκίνησε, μια σειρά από συμπτώσεις οδήγησαν τον κόσμο στην δημιουργία του και αναρίθμητα χρόνια μετά εγώ τράβηξα την πρώτη μου πνοή. Μπορεί να μην τη ζήτησα αυτήν τη ζωή, μπορεί να μου χαρίστηκε. Όμως παραμένει μια αλήθεια που δεν αλλάζει.

Επίσης, ξέρω με σιγουριά πως το παρελθόν δεν αλλάζει. Κάποια στιγμή, μπορεί να είναι σε ένα λεπτό, μπορεί ακόμα και σε πολλά χρόνια από σήμερα, εγώ θα είμαι νεκρός. Ας μπούμε λίγο πιο βαθιά όμως. Η ζωή μου ξεκίνησε. Ονόμασε την αρχή δημιούργημα του Θεού, ονόμασε την ακόμα και μια σύμπτωση όπως λένε οι επιστήμονες. Είτε ο επουράνιος πατέρας μας έφτιαξε αυτόν τον κόσμο για εμάς, είτε από το τίποτα σε μια έκρηξη φτιάχτηκαν τα πάντα. Όπως και να έχει. Είμαι πολύ τυχερός που είμαι εδώ. Όμως η αρχή δεν είναι κάτι που μπορώ να επηρεάσω, οπότε το αγνοώ για τώρα. Δε λέω ότι δεν είναι σημαντικό. Αντιθέτως, είναι πολύ σημαντικό, όμως είναι κάτι πέρα από τον έλεγχο μου.

Το παρελθόν δεν αλλάζει, είναι αλήθεια πως ό,τι έχει γίνει δεν πρόκειται να αλλάξει, ούτε για εμένα ούτε για κανέναν άλλον άνθρωπο. Οπότε αυτόματα θα πρέπει να το αγνοήσω και αυτό. Κάποια στιγμή θα είμαι νεκρός, όσο και να μην το θέλω, η αλήθεια είναι πως ο κόσμος θα συνεχίσει να γυρνάει και χωρίς εμένα να αποτελώ ένα από τα γρανάζια του. Οπότε που κατέληξα; Δεν έχω έλεγχο σε τίποτα στη ζωή μου; Κάτσε αυτό δε μου φαίνεται σωστό. Δώσε μου ένα λεπτό.

Χμμ… Α! ναι μάλιστα, το μέλλον, αυτό ξέχασα. Θα υπάρχει σίγουρα μέλλον, οπότε μπορώ να χτίσω τη ζωή μου με τέτοιο τρόπο ώστε να αλλάξω το μέλλον προς το καλύτερο. Όχι, πάλι λάθος, δεν τηρεί τον βασικό κανόνα, δεν είναι κάτι σίγουρο το μέλλον. Τουλάχιστον, και να υπάρχει μέλλον, κανείς δε μου εγγυάται ότι θα είμαι κομμάτι της ιστορίας του.

Είναι όλα τόσο ανούσια τελικά; Μα, τι λέω πάλι; Ξέχασα το πιο βασικό. Το παρόν. Ναι, αυτό είναι το μυστικό συστατικό. Μπορεί σε ένα λεπτό να είμαι νεκρός, όμως τώρα ζω. Μπορεί να ζήσω δεκάδες χρόνια, όμως πάλι αυτή την στιγμή ζω. Οπότε τηρεί τον πρώτο κανόνα που έθεσα. Τι μπορώ όμως να κάνω με το παρόν και γιατί είναι τόσο σημαντικό; Η απάντηση είναι πως μπορώ να κάνω σχεδόν τα πάντα. Τι εννοώ; Ας το θέσω αλλιώς.

Πιστεύεις πως υπάρχει τύχη; Εγώ προσωπικά όχι. Η ζωή είναι μια σειρά από ευκαιρίες που όταν μας χτυπήσουν την πόρτα θα αγνοήσουμε ή θα αδράξουμε με βάση το πόσο έτοιμοι είμαστε. Να σου δώσω μερικά παραδείγματα; Έχεις κάποιον φίλο και τον ζηλεύεις γιατί ρίχνει όλες τις ωραίες κοπέλες. Ζηλεύεις που τρώει και δεν παχαίνει ενώ εσύ μετράς κάθε μπουκιά. Ο σωματότυπος που για εσένα είναι τύχη για αυτόν μπορεί να είναι κατάρα. Μπορεί να το μισεί που δεν μπορεί να παχύνει με τίποτα. Αν εσύ ξόδευες το τώρα δεσμεύοντας μια ώρα την ημέρα σου για άθληση, αν έλεγες όχι στην προσωρινή ευτυχία που σου έδωσε εκείνο το ζεστό κομμάτι πίτσα, το ξέρεις ότι θα μπορούσες να έχεις τουλάχιστον τις ίδιες ευκαιρίες.

Ας δούμε και ένα ακόμα παράδειγμα. Δουλεύεις όλη μέρα και ο μισθός σου με το ζόρι καλύπτει τα βασικά έξοδα. Ο φίλος σου όμως έχει μια πολύ χαλαρή δουλειά γραφείου με καλύτερο μισθό. Λυπάμαι, πάλι δεν είναι τύχη. Όσο εσύ αγνοούσες τις σπουδές σου, αυτός βρήκε τι δουλεία θα τον κάλυπτε στη ζωή του και ξόδεψε το παρόν του διαβάζοντας και προετοιμάζοντας τον εαυτό του και τώρα έχει το μέλλον που έχτισε. Πού καταλήξαμε λοιπόν;

Ζήσε κάθε μέρα σαν να μην υπάρχει αύριο. Βάλε στόχο της ζωής σου, κάθε σήμερα να γίνεσαι λιγάκι καλύτερος από εχθές. Έτσι, με το να ζεις το σήμερα και να κυνηγάς τα θέλω σου. Με το να μην αφήσεις πέτρα αγύριστη, θα ζήσεις ένα πλούσιο σήμερα και θα χτίσεις ένα αύριο που η τύχη δε θα παίζει ρόλο, γιατί θα είσαι έτοιμος. Έτοιμος να αδράξεις την ευκαιρία, έτοιμος να ζήσεις χωρίς να μετανιώνεις.

Γιώργος Χατζηκυριάκου

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *