Αύγουστος

Κι ήρθε ο Αύγουστος, ξυπόλυτος και αναψοκοκκινισμένος. Με τα ζουμερά του φρούτα, τις σαρδέλες, τις ταραμοσαλάτες και τους φρέσκους αχινούς που είναι η ίδια η θάλασσα συμπυκνωμένη. Με το ζεστό του άνεμο που χαϊδεύει τα στάχυα και τα ασπρόρουχα στα τεντωμένα σχοινιά και μοσχοβολά γιασεμί. Τα λευκά του σπίτια με τα γαλανά παράθυρα, όπου χορεύουν οι διάφανες κουρτίνες με το φως του ήλιου και κρύβουν πίσω τους μαυρισμένα κορμιά πάνω σε λευκά, δροσερά και τσαλακωμένα σεντόνια.
 
Ήρθε ο Αύγουστος με τα αλμυρά, φλογερά φιλιά και τα βελούδινα χάδια του. Με τα μοβ ηλιοβασιλέματα του, τα πορτοκαλί φεγγάρια και τα χρυσά μονοπάτια στη θάλασσα. Με τα διαμαντένια γαλαζοπράσινα νερά του, που αφρίζουν από τις παιδικές βουτιές και τα ψαροκάικα. Με τα σοκάκια στολισμένα με βουκαμβίλιες και ανθισμένους βασιλικούς, που χαϊδεύεις σε κάθε διάβα σου, τις φωτισμένες πλατείες, τις λύρες και τις σούστες.
Με τα μικρά ταβερνάκια στα λιμάνια, τα παγωμένα ούζα, τους μεζέδες και τα φρέσκα χταπόδια. Με τους δροσερούς πλάτανους που αγκαλιάζουν με τη σκιά τους τα καφενεία που σερβίρουν κρασί στα κόκκινα αλουμινένια καραφάκια, τα οποία συνοδεύονται από ολόψυχα “γεια μας”, ηχηρές γουλιές και δυνατά τραγουδίσματα.
 
Με τα αλμυρά μελτέμια του, που ανασηκώνουν τα φουστάνια και μπερδεύουν μαλλιά και όνειρα. Με τους λαμπερούς ανθρώπους, με τα μεγάλα χαμόγελα και τα ροδαλά μάγουλα, τα βρεγμένα μαλλιά που κολλάνε στο στήθος, τα ξυπόλυτα πόδια και την ηλιοκαμένη επιδερμίδα. Με την αθώα και γλυκιά ραστώνη, τα καυτά μεσημέρια του και τα δροσερά ροζ απογεύματα στα ακόμη ζεστά απ’ τον ήλιο πλακόστρωτα στενά. Με τους ήχους από τα πιρούνια που κόβουν καρπούζι και φέτα στα φωτισμένα μπαλκόνια. Με τα οικογενειακά γεύματα και τις ιστορίες απ’ τα παλιά. Με τα όμορφα αρχοντικά μπροστά στο κύμα που ξαναζωντανεύουν με γέλια, μουσικές και τσουγκρίσματα.
 
Εις υγείαν, γλυκέ μου Αύγουστε!
 
Ηρώ Καμπούρη

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *