28 Οκτωβρίου 2020
Share

Το σαλέ

Εδώ και χρόνια τώρα υφαίνει σαν την αράχνη τον ιστό της. Στήνει παγίδες και κεντάει στο φουστάνι της επάνω τις καλυμμένες μοναξιές της.
 
Σ’ ένα σαλέ από κεχριμπάρι περνάει τους αγαπητικούς της, κερνάει ζάχαρη και μέλι, σιρόπια και μυρωδικά, η ίδια μυρίζει καραμέλα, τους σαγηνεύει, τους μαγεύει και τους γελάει υστερικά.
 
Τρίζει τα δόντια από ηδονή και μονολογεί ένα τραγούδι: «Ένα – δύο τα πιόνια πώς περνούν; Τα χρόνια πώς περνούν; Κεντάω τη μοίρα μου με έρωτες και αρώματα. Ήταν συνήθεια από μικρή να είμαι στα πατώματα. Στο σώμα μου άντρες κι αγόρια όλοι μοιραίοι και φευγαλέοι. Αξίζουν για λίγο την προσοχή μου, κανέναν τους δε θέλω όμως μαζί μου». 
 
Τις νύχτες αν και χορτασμένη από έρωτα και ηδονές κλαίει στο μαξιλάρι της. Λιγωμένη από γεύσεις και ευωδιές συρρικνώνεται, γίνεται τόση δα μικρή και εξαφανίζεται φιλώντας το προσκυνητάρι της. 
 
Τα κενά της άδεια δωμάτια, ποτέ δεν γεμίζουνε ό,τι κι αν κάνει. Οι μοναξιές της μόνιμα μένουνε κεντημένες πάνω σ’ εκείνο το φουστάνι. 
 
Ξήλωνε εραστές, κεντούσε μοναξιές για χρόνια. Ήξερε πως τα βράδια πάντα μόνοι μένουμε, με όποιον κι αν πλαγιάζουμε κάτω από τα σεντόνια.
 
Εύα Κοτσίκου, Ιωάννης Χρυσόστομος Παπουδάρης 
 

About Εύα Κοτσίκου

Είμαι η Εύα και ζω στον δικό μου ονειρόκοσμο ο οποίος αποτελείται από χαρτιά, μολύβια και λέξεις. Μεγαλωμένη στην πιο μποέμ συνοικία της Αθήνας, τα Πετράλωνα, δεν θα μπορούσα παρά να είμαι λάτρης του Κέντρου. Αγαπώ να βολτάρω στα Αθηναϊκά στενά, τους καλλιτέχνες και την ποίηση του δρόμου, την ποίηση γενικότερα, τη σοκολάτα και τα χαμόγελα στα χείλη των ανθρώπων.
Δηλώνω αιώνιο παιδί και πιστεύω ότι η ευγένεια, η θετικότητα και η καλοσύνη μπορούν να μαλακώσουν και την πιο σκληρή καρδιά. Γελάω δυνατά και συγκινούμαι εύκολα. Γράφω παντού, όπου βρω, ακόμα και σε χαρτάκια για τσιγάρα και ας μην καπνίζω. Μπορώ να εμπνευστώ ακόμα και από έναν κόκκο άμμου. Λατρεύω τα τραγούδια και τα ταξίδια, ειδικά αυτά που κάνω πάνω σε χάρτινα καράβια... Είμαι η Εύα και στόχος μου είναι να σας πάρω μαζί μου στα ταξίδια αυτά...

Μπορεί επίσης να σας αρέσει