Να φεύγεις!

Να φεύγεις από πρόσωπα και καταστάσεις που σε γεμίζουν δάκρυα. Να φεύγεις από μέρη που σε εγκλωβίζουν. Να φεύγεις από δεσμούς που σε πνίγουν. Να σπας τις αλυσίδες και να τολμάς. Να γίνεσαι δυνατότερος και κύριος του εαυτού σου. Να μην εξαρτάσαι και να μην αγκυστρώνεσαι, αλλά να ζεις αυτοβούλως. Και πρόσεχε! Δεν εννοώ να μην συνυπάρχεις. Δε ζητάω να μείνεις μόνος, εσύ και ο εαυτός σου, αλλά να βάζεις όρια. Να μην ανέχεσαι να τον προσβάλλουν και να τον ταπεινώνουν. Να μη δέχεσαι να τον μηδενίζουν και να τον υποτιμούν. Να απαιτείς από τους άλλους αυτό που απαιτούν και εκείνοι από εσένα. Το σεβασμό και την αξιοπρέπεια!
 
Να φεύγεις από φαύλες καταστάσεις και να καταλαγιάζεις τις ελπιδοφόρες φιλοδοξίες σου. Τίποτα δε χαρίζεται και κανείς δεν προσφέρει δίχως να κερδίσει. Ίσως είναι κυνικό, ίσως βγάζει κάποια πικρία αλλά αυτό επικρατεί στις μέρες μας. Μία ζηλευτή βιτρίνα με ένα φτηνό περιεχόμενο.
 
Να φεύγεις λοιπόν από τις καταστάσεις που δε σε ευχαριστούν, από μία δουλειά που δε σε γεμίζει και από έναν σύντροφο που δε σε συμπληρώνει. Να μη φοβάσαι το άγνωστο αλλά ούτε και τις συνέπειες που θα επέλθουν. Γιατί κανένας κύκλος δεν κλείνει χωρίς επιπτώσεις, απλά πρέπει να πάρεις τα σωστά μαθήματα και να γίνεις σοφότερος από αυτό που ήσουν χθες. Κανένας δε γεννήθηκε αλάθητος και κανένας δε διδάχθηκε από τα όνειρά του. Απεναντίας, η ιστορία γράφτηκε μέσα από βιώματα, όχι εικασίες! Να μη φοβάσαι να πληγωθείς και να δοκιμάζεις τις αντοχές σου, αλλά να το βλέπεις ως πρόκληση. Η γνώση είναι δύναμη και τα ταξίδια ζωή!
 
Να μη φοβάσαι να έρχεσαι σε λογομαχίες και προστριβές. Να μη φοβάσαι να υποστηρίζεις τα πιστεύω και τις απόψεις σου και να πολεμάς γι’ αυτά. Να τον δοκιμάζεις τον εαυτό σου και να προσπαθείς να καταπολεμάς τους φόβους σου. Δεν είναι εφικτό να μη φοβάσαι τίποτα. Είναι τρομακτικό να μην έχεις καμία ανησυχία, γιατί αυτό είναι που θα πρέπει να σε ανησυχεί! Να φεύγεις λοιπόν. Όταν νιώθεις τους ίδιους σου τους τοίχους να σε πλακώνουν, να φεύγεις! Αλλά πάντα ως κορωνίδα σου να έχεις το σεβασμό. Να έχεις ελεγχόμενο εγωισμό. Να μην καταπατάς τους άλλους. Δεν είσαι τίποτα παραπάνω από εκείνους και αυτό στο αποδεικνύει η ίδια σου η ύπαρξη. Και εκείνοι που νομίζουν ότι η ζωή θα τους αποδείξει το αντίθετο με τον σκληρό τρόπο.
 
Μα πριν φύγεις, να προσπαθείς και να αγαπάς. Χωρίς την αγάπη δε θα καταφέρεις να κάνεις αρκετά χιλιόμετρα, γιατί ένα άψυχο σώμα στην ουσία είναι νεκρό. Να παλεύεις για έναν καλύτερο κόσμο που παραμένει πεισματικά στάσιμο. Να παλεύεις για τα πιστεύω σου και να λειτουργείς αλτρουιστικά. Αν παρασύρεις μαζί σου έστω και ένα άτομο, πρέπει να πλημμυρίσεις από χαρά. Διότι οι δύο είναι καλύτεροι από τον έναν. Αν νομίζεις ότι ως μονάδα είσαι αυτάρκης, εξαπατάσαι!
 
Να σέβεσαι λοιπόν τον εαυτό σου και να τον αγαπάς. Να μην επηρεάζεσαι. Εκείνοι είναι για να λένε και εσύ για να δημιουργείς. Ο Άλμπερ Καμύ έγραψε τον επαναστατημένο άνθρωπο. Εσύ, γίνε η αιτία της επαναστατικής δύναμης!
 
Μαρία Καραδημήτρη

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *