Διαπροσωπικές σχέσεις

Δε θα προσδιορίσεις από ποια χρονική στιγμή και μετά δημιουργήθηκαν τα στερεότυπα και οι πεποιθήσεις σου. Επίσης, απροσδιόριστος θα παραμένει και ο τρόπος με τον οποίο προκλήθηκαν. Η απάντηση έγκειται στο κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο των διαπροσωπικών σχέσεων το οποίο προϋπήρχε της γέννησής σου. Μεγάλωσες σε ένα ήδη διαμορφωμένο περιβάλλον και έτσι κατέληξες με ένα σύνολο απομνημονευμένων συμπεριφορών και συναισθηματικών αντιδράσεων. Ασυναίσθητα διατηρείς ενεργό αυτό το συναισθηματικό αρχείο από το οποίο ανασύρεις αλλά και προσθέτεις πληροφορίες από κάθε νέα εμπειρία. Όλο αυτό επαναλαμβάνεται σαν ένας φαύλος κύκλος αφού εκτελείται αυτοματοποιημένα και μηχανιστικά.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως αρκετοί άνθρωποι θα συνεχίζουν να ενεργούν έτσι ασυνείδητα σε ολόκληρη τη ζωή τους. Θα πράττουν, θα σκέφτονται και θα υποφέρουν όπως έκαναν πολλά χρόνια πριν, ενώ θα δικαιώνουν τον εαυτό τους ότι αυτοί παραμένουν πιστοί στις αξίες τους. Επίσης, πιθανότατα θα ερωτεύονται και θα σχετίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που σχετίζονταν στην εφηβεία γιατί οτιδήποτε άλλο θα το θεωρούν ένα είδος προδοσίας. Εάν τους παρατηρήσεις θα διαπιστώσεις ότι επιδιώκουν να βιώσουν τα ίδια ακριβώς συναισθήματα που είχαν αισθανθεί στο παρελθόν. Παρ’ ότι έχουν περάσει χρόνια και οι ίδιοι έχουν μεγαλώσει και το βασικότερο, ο τωρινός σύντροφος τους είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος. ‘’Τρέλα είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και κάθε φόρα να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα – Rita Mae Brown‘’.

Η προσκόλληση στο παρελθόν λειτουργεί εθιστικά γιατί οι εμπειρίες είναι οικείες. Καθημερινά λοιπόν με το νέο σύντροφο μέσα από αντιπαραθέσεις, απογοήτευση και διάσταση απόψεων, θα καταλήγουν να νιώθουν δυστυχείς και ανικανοποίητοι. Στις διαπροσωπικές σχέσεις, διαφαίνεται να ξαναζούμε τη σχέση μας με τους γονιούς μας και ειδικά με τη μητέρα. Εάν η αγάπη και η αποδοχή δεν έχουν βιωθεί από την παιδική ηλικία τότε δε γνωρίζεις τον τρόπο αναζήτησης τους στο σήμερα. Έτσι, σε κάθε απόπειρα εμπλοκής για μια σχέση οικειότητας και εξοικείωσης οι προσδοκίες σου θα διαψεύδονται. Συναισθήματα που καταπιέστηκαν ή δεν ευοδώθηκαν θα επανέρχονται σαν απαίτηση και θα εκδηλώνονται με θυμό, πίκρα και απογοήτευση. Είναι παραπάνω από αναγκαίο να αντιληφθούμε τι μας συμβαίνει και να μπορέσουμε να το ελέγξουμε. Εάν κατανοούσαμε την αξία μια ισότιμης σχέσης θα ήταν όλα πιο απλά. Η ισότιμη σχέση θα ανταπέδιδε στους συντρόφους συναισθηματική κάλυψη και ασφάλεια. Αντί όμως να επιδιώκουμε μια ξεκάθαρη επικοινωνία, επιχειρούμε να παρουσιαστούμε διαφορετικοί απ’ ότι είμαστε. Υποκρινόμαστε έναν άλλον εαυτό από αυτόν που είμαστε και στην ουσία για μια ακόμα φορά επαναλαμβανόμαστε.

Είναι αναγκαίο να αξιολογήσουμε και να απαλλάξουμε την ψυχή μας από την επίδραση των εμπειριών του παρελθόντος. Ό,τι έχουμε ζήσει το κουβαλάμε στην πλάτη μας σαν ένα παραγεμισμένο σακί. Χρειαζόμαστε τις αναμνήσεις μας αλλά θα πρέπει αυτές να πάψουν να μας επηρεάζουν. Η ζωή είναι μια εξελικτική πορεία και εμείς χρειαζόμαστε την ισορροπία ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν.

Παρασκευή Φωτοπούλου

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *