Ερωτική απογοήτευση; Μπορείς να την ξεπεράσεις.

Είναι συχνό το φαινόμενο κάτι που αρχίζει όμορφα και ωραία να τελειώνει επώδυνα. Αυτός είναι ο λόγος που αν ανατρέξουμε στην ιστορία της ζωής μας, πλάι στις σχέσεις και τους έρωτές μας, έχουμε να θυμόμαστε μακριές και δακρύβρεχτες τηλεφωνικές συνομιλίες με την κολλητή μας. Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό και μπορούμε άραγε να τα καταφέρουμε να τον ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα;

Όλοι μας όταν ξεκινάμε μία σχέση, την αρχίζουμε με τις καλύτερες προοπτικές και με το σκοπό να ευτυχήσουμε. Όμως κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Απιστία από το σύντροφο, ανεκπλήρωτοι πόθοι, σχέσεις ξεθυμασμένες σε μικρό χρονικό διάστημα είναι κάποιες από τις πιθανές καταλήξεις ενός μεγάλου έρωτα. Αυτές οι καταλήξεις μας αφήνουν με πολλά ερωτηματικά, απογοήτευση και θλίψη.

Μία ερωτική απογοήτευση μπορεί να αποτελέσει μία από τις πιο επώδυνες εμπειρίες της ζωής μας. Σε μία ερωτική σχέση προσφέρουμε το πιο σημαντικό και προσωπικό κομμάτι της ψυχούλας μας και αυτός είναι ο λόγος που αισθανόμαστε τόσο πολύ πληγωμένοι όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα επιθυμούσαμε.
Ένα συμπέρασμα στο οποίο οι περισσότερες από εμάς καταλήγουμε μετά από έναν χωρισμό είναι ότι ο πρώην σύντροφος μας μάς έχει απορρίψει. Έχει απορρίψει την προσωπικότητά μας και ολόκληρη την οντότητά μας. Αυτό το συμπέρασμα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα όμως. Το ότι ο άλλος έχει επιλέξει κάτι διαφορετικό από εμάς δεν έχει να κάνει με εμάς τις ίδιες αλλά με τις δικές του προσωπικές επιθυμίες και ανάγκες.

Ας δούμε τώρα κάποιες πιθανές αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε μία ερωτική απογοήτευση. Πρώτη και καλύτερη μπορεί να είναι μία απιστία. Έπειτα από μία απιστία, αυτό που είναι το καλύτερο για εμάς είναι αρχικά να δώσουμε στον εαυτό μας το χρόνο που του χρειάζεται για να επεξεργαστούμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Μετά να παραμερίσουμε το θυμό μας και ψύχραιμα να πάρουμε την απόφαση αν θα συνεχίσουμε τη σχέση ή όχι. Πριν φτάσουμε στην απόφαση όμως είναι απαραίτητο να σκεφτούμε τι πραγματικά θέλουμε από τη σχέση, και προπάντων αν θέλουμε να συμβιβαστούμε με το γεγονός της απιστίας.

Μία δεύτερη περίπτωση που μπορεί να αποτελέσει αιτία χωρισμού είναι το να θέλω διαφορετικά πράγματα από το σύντροφό μου. Να έχω διαφορετικούς στόχους και όνειρα. Έτσι λοιπόν εγώ μπορεί να ονειρεύομαι μία υπέροχη οικογένεια με πολλά παιδιά και ο σύντροφός μου να μη θέλει παιδιά και να έχει στόχο να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Σε αυτή την περίπτωση η μοναδική λύση είναι ο συμβιβασμός, η οποία είναι κάτι το πολύ ανθρώπινο και θεμιτό. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να σκεφτώ το πόσο σημαντικό είναι για εμένα αυτό που μου προσφέρει ο σύντροφος μου και να ζυγίσω αν μπορώ να αντέξω το τίμημα της παραμονής μου σε αυτήν τη σχέση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νιώσω ότι «ξεπουλάω» τον εαυτό και τα όνειρά μου για να επιβιώσει η σχέση. Σε αυτή την περίπτωση η πιο συνετή είναι η απόφαση να αποχωρίσω.

Μία τρίτη και τελευταία περίπτωση αιτίας χωρισμού που θα αναφέρω είναι η απομάκρυνση και η αποξένωση του ζευγαριού. Ο λόγος; Να έχει ξεθυμάνει ο έρωτάς τους. Εδώ μπορεί να έχουμε την εμφάνιση συναισθημάτων μοναξιάς, πικρίας ή στην πιο ακραία περίπτωση και εχθρότητας. Μία πιθανή εξέλιξη είναι να αποφασίσει το ζευγάρι να αναθεωρήσει τη σχέση και να την αναζωογονήσει με το να ξανασυστηθούν ο ένας στον άλλον δίνοντας έμφαση στην ποιοτική επικοινωνία και κάνοντας μαζί ευχάριστες δραστηριότητες και να αναζωπυρωθεί ο έρωτάς τους. Μία άλλη πιθανή εξέλιξη είναι να μην μπορεί να βρεθεί μία δίοδος επικοινωνίας και τα αρνητικά συναισθήματα να είναι τόσο έντονα και από τις δύο πλευρές ώστε να μην υπάρχει καν η πρόθεση για μία συνέχεια στη σχέση. Η απογοήτευση όμως παραμένει.

Τελειώνοντας, αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι σε κάθε περίπτωση ερωτικής απογοήτευσης, χρειάζεται να έχουμε στο νου μας ότι κάθε τέλος σημαίνει και μία νέα αρχή. Το τέλος μπορεί να είναι μία ευκαιρία για εμάς να πάμε πιο μπροστά στη ζωή μας πραγματοποιώντας αλλαγές και δίνοντας έμφαση στα θετικά μας συναισθήματα.

Ζωή Δελιακίδου

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *