Όσο βαρύς κι αν είναι ο σταυρός που κουβαλάς, να συγχωρείς και να ελπίζεις!

Τελικά δεν ξέρω τι θέλει περισσότερη δύναμη, η «συγγνώμη» ή η «συγχώρεση»; Αλλά όπως και να ‘χει, και οι δύο επιλογές θέλουν πυγμή, θέλουν θάρρος! Θέλει μεγάλα αποθέματα ψυχής να συγχωρέσεις ,να καταλάβεις, να συμπονέσεις κάποιον που μπορεί ακόμη και να σου διέλυσε τη ζωή. Που μπορεί να πήρε την καρδιά σου και να την τσαλαπάτησε. Που μπορεί σε έβαλε σε μια σακούλα σκουπιδιών και να σε πέταξε στο κάδο μαζί με τ’ άχρηστα. Που μπορεί να σε’ ρίξε σε μια αρένα γεμάτη λιοντάρια, έτοιμα να σε κατασπαράξουν, αβοήθητο!

Εκεί θέλει να σηκωθείς απ’ το κενό που έχεις βρεθεί και αργά, αργά να σκαρφαλώσεις προς το φως. Θα βγεις απ’ το σκοτάδι και θα το δεις, να μη φοβάσαι. Η συγχώρεση θα είναι η σκάλα σου. Ίσως λίγο ετοιμόρροπη, ίσως γεμάτη τρύπες και εμπόδια, μα θα σε οδηγήσει !

Αυτή μοναχά μπορεί. Κανείς δε θα το κάνει για σένα. Κανείς δεν μπορεί να σου προσφέρει τη λύτρωση και τη γαλήνη που προσδοκείς, παρά μόνο εσύ κρατάς στα χέρια σου το κλειδί της πόρτα της… Σκέψου για τη συγχώρεση, πως είναι η φόρα που αναζητάς να σου δώσει κάποιος να φτάσεις όσο πιο ψηλά γίνεται, όταν κάθεσαι σε μια κούνια. Αυτή η φόρα λοιπόν εξαρτάται από σένα! Αυτή θα σου απαλύνει τον πόνο, αυτή θα σου δώσει την ώθηση που ζητάς να συνεχίσεις.

Δε σου αξίζει να ζεις μέσα στο θυμό, μέσα στην επιθετικότητα. Σαν αγρίμι, σαν σκιά, σαν παλιάτσος που τους πάντες ξεγελά. Με σκέψεις αποπνικτικές και βάρη ασήκωτα να κυκλώνουν το μυαλό σου. Να στοιχειώνουν τα όνειρά σου με εφιάλτες.

Συγχώρεσε για να κοιμάσαι τις νύχτες ανάλαφρος και ήρεμος. Ζήτα συγνώμη για όσα έσφαλες, δεν είναι ντροπή… Επίγνωση είναι! Γιατρειά. Σωτηρία. Η ζωή είναι τόσο μικρή για να τη σπαταλάς με εγωισμούς και κακίες. Με δόλους και κακεντρέχειες. Τι θα κερδίσεις μωρέ μ’ όλα αυτά, κουτέ; Πολλές φορές θα σε σταυρώσουν μα εσύ να μην τα παρατάς, μ’ ακούς; Όσο βαρύς κι αν είναι ο σταυρός που κουβαλάς, να συγχωράς, να ελπίζεις…

Σολάκη Μοσχούλα

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *