Μέγας εκπαιδευτής ο πόνος

Έμαθες ποτέ να συνυπάρχεις με τον πόνο; Έμαθες ποτέ να τον αντέχεις και να τον υπομένεις; Ξέρω ότι είναι δύσκολο να αποδεχθείς ότι και ο πόνος έχει γλύκα και σε εκπαιδεύει. Πολλές φορές σου δίνει εφόδια για τη ζωή και σε γεμίζει εμπειρίες. Μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις τις δυσμενείς καταστάσεις που θα έρθουν στη ζωή σου.

Πρέπει να καταλάβεις πως η ζωή δεν είναι μόνιμα στρωμένη με ροδοπέταλα και δε σε περιμένουν πάντοτε ιππότες που θα σε αναζητούν για να σε κλέψουν πάνω στα ολόλευκα άλογά τους. Να έχεις την αντίληψη να κατανοείς απόλυτα τις ανθρώπινες δυσκολίες και τις αντοχές του καθένα. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες αντοχές. Έχουμε διαφορετικά βιώματα και εμπειρίες.

Να εκπαιδευτείς να αντέχεις τις δυσκολίες που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις έμμεσα ή άμεσα. Να μάθεις να είσαι βράχος σε αυτούς που αναζητούν στηρίγματα τις δύσκολες ώρες. Να σκληραίνεις κάθε που οι άλλοι γύρω σου λυγίζουν και γονατίζουν. Να είσαι εσύ το χέρι που θα τους σηκώσεις από τα χώματα και θα τους καθαρίσεις τις πληγές τους.

Να φανείς αντάξιος των προσδοκιών σου, να έχεις το κεφάλι σου ψηλά, μα να μην κοιτάς αφ ‘ υψηλού. Να έχεις αυτόν τον εκ γενετής τσαμπουκά και να στηρίζεις τους ανθρώπους που σε έχουν ανάγκη, χωρίς όμως να εξαντλείς όλες τις δυνάμεις σου. Να κρατάς και κάτι για εσένα γιατί θα έρθουν στιγμές δύσκολες και πρέπει να έχεις αντοχές μεγάλες.

Να επιμερίσεις κατά περίπτωση και κατά περίσταση τις αντοχές σου και τις δυνάμεις σου. Να μην εξαντλείσαι. Να κατανοείς την κακή κάποιες φορές ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων που αγαπάς. Ναι, ξέρω είναι δύσκολο να βλέπεις τους ανθρώπους που αγαπάς να υποφέρουν και να μην μπορείς να τους βοηθήσεις. Αλλά κάποιες στιγμές έχουν ανάγκη την ψυχραιμία σου και τη λογική σου. Εκεί να τους την προσφέρεις απλόχερα. Να μην την τσιγκουνεύεσαι.

Να προσπαθείς να είσαι το στήριγμά τους. Αν θέλεις και αυτοί να γίνουν το δικό σου κάποια στιγμή που εσύ θα βρεθείς σε δύσκολη θέση. Είναι όμορφο συναίσθημα να έχεις εμπιστοσύνη ότι θα είναι δίπλα σου ο άνθρωπός σου τη δύσκολη στιγμή. Να τους δίνεις τη δυνατότητα και τα εφόδια να πετούν και μόνοι τους. Να αναγνωρίσουν τις δυνατότητές τους.

Να αντέχεις τους δαίμονές τους και να τους πολεμάτε παρέα. Να τον παροτρύνεις να δώσει τις μάχες του ο σύντροφός σου. Να μη φοβάσαι τις συγκρούσεις, εσωτερικές και εξωτερικές. Ακόμα και αν οι εσωτερικές συγκρούσεις είναι πιο δυσβάσταχτες, οι επαναστάσεις ξεκινούν από μέσα μας συνήθως. Να μη φοβάσαι να χάσεις, αρκεί να παίξεις. Να μη φοβάσαι να πονέσεις, πώς θα μάθεις; Άλλωστε ο πόνος εκπαιδεύει, να μην τον αρνείσαι. Να μάθεις να τον καλοδέχεσαι και να φιλιώνεσαι μαζί του.

Μαρύσα Παππά

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *