Το πιο επικίνδυνο θηρίο, ο άνθρωπος

Δεν εξημερώνεται τόσο εύκολα ο άνθρωπος όσο νομίζεις. Θεριό πεινασμένο είναι για σάρκα και διψασμένο για αίμα. Δε θα είναι όλοι δίπλα σου όταν τους χρειαστείς. Οι περισσότεροι μόλις σε δουν να σηκώνεσαι από τα πατώματα θα σε χλευάσουν και θα επιθυμήσουν μια καινούργια πτώση πιο επώδυνη και επίπονη.
 
Δε θέλουν όλοι ασφαλείς δεσμούς, δεν θέλουν όλοι υγιείς χτισμένες σχέσεις. Δεν εξημερώνεται, σου λέω εύκολα ο άνθρωπος. Μέσα του ξημερώνουν βουβές νύχτες, άτονες και άνευρες ημέρες. Δεν εκπέμπουν όλοι την ελπίδα, δεν φωτίζεται η ψυχή τους. Οι περισσότεροι κρύβουν μέσα τους ένστικτα βαρβάρων.
 
Μη σου κάνει εντύπωση ο κυνισμός μου. Την πραγματική εικόνα της κοινωνίας σου δείχνω. Μη χάνεις όμως την ελπίδα σου για αυτόν τον κόσμο. Θα αλλάξει αλλά δε θα αλλάξουν όλοι. Κάποιοι θα προχωρήσουν μπροστά αδιαφορώντας για την κατηγορία αυτή των ανθρώπων. Δε θα παρασυρθούν εύκολα από τα πλήθη και δε θα κάνουν μόδα τη δυστυχία του διπλανού τους. Δε θα ικανοποιηθούν βλέποντάς τον να περνά μια καταιγίδα. Αντίθετα, θα σταθούν δίπλα του και θα του προσφέρουν την ομπρέλα τους.
 
Δεν είναι όλοι εξημερωμένοι αλλά δεν είναι και όλοι ίδιοι. Δεν τα έχουν όλοι χαμένα, κάποιοι καταφέρνουν να κρατιούνται νηφάλιοι και δεν παίρνουν τα μυαλά τους αέρα. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Κάποιοι επιθυμούν να δώσουν απλόχερα και κάποιοι άλλοι ζηλεύουν και τον αέρα που αναπνέεις. Δεν είναι όλοι ίδιοι κάποιοι θα σε σπρώξουν προς την καταστροφή γιατί δε θέλουν να βουλιάζουν μονάχοι. Θέλουν παρέα στην καταστροφή τους. Παρασύρονται από λάθη και παραμένουν στάσιμοι στη λύπη τους.
 
Εσύ κοίτα να φοράς εκείνη την αόρατη πανοπλία σου προβάλλοντας σθεναρή άμυνα όταν θα σου χτυπούν επίμονα την πόρτα σου. Κοίτα έντεχνα να αποφύγεις εκείνες τις αλυσίδες που προσπαθούν να σου περάσουν στα πόδια και να σε εγκλωβίσουν στη στασιμότητα και τη μιζέρια. Κοίτα να μην πληρώσεις ακριβά αυτό το τίμημα στη ζωή σου.
 
Ο φόβος είναι κακός σύμμαχος και σε βάζει σε καλούπια για αυτό φρόντισε να τον περιφρονήσεις μαζί με όλους αυτούς που δεν κατάφεραν να εξημερωθούν. Απόλαυσε τη ζωή σου όπως επιθυμείς μακριά από μίζερα ανθρωπάκια γεμάτα θλίψη και κακία.
Μαρύσα Παππά

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *