Εξαρτήσεις, τραύματα και αυτοσκοπός

Εξάρτηση: Mία λέξη που ταυτίζεται πολύ συχνά με την απόγνωση. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες (Π.χ. την χρήση ουσιών ή συγκεκριμένες καταστάσεις της ζωής). Πραγματικά αυτοί οι παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο όσον αφορά τις εξαρτήσεις, ωστόσο δεν αποτελούν τη βασική αιτία αυτών.

Η βασική αιτία των εξαρτήσεων είναι τα μη φροντισμένα και επουλωμένα ψυχικά τραύματα. Προσεγγίζοντάς τες λοιπόν με αυτό τον τρόπο δεν αντιμετωπίζουμε τις εξαρτήσεις σαν ένα πρόβλημα το οποίο χρειάζεται επίλυση, αλλά σαν ένα σύμπτωμα ενός ή περισσότερων βαθύτερων ψυχικών πληγών. Με αυτή την οπτική λοιπόν, ο εξαρτημένος ξεκινά να θεραπεύει τα τραύματά του και να βρίσκει τον αυτοσκοπό του. Θεραπεύοντας τα τραύματά του το άτομο και ανακαλύπτοντας τον αυτοσκοπό του, δεν έχει πια την ανάγκη να μουδιάζει τον εαυτό του με ναρκωτικά, άλλου είδους ουσίες, ή το αλκοόλ, τον τζόγο κλπ. Ο πόνος της εξάρτησης είναι η αναζήτηση του αυτοσκοπού.

Όσον αφορά τους κοντινούς ανθρώπους του εξαρτημένου, χρειάζεται να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να τον/την διορθώσουν, ή να τον/την αλλάξουν, ή να τον/την κάνουν να νιώσει ολοκλήρωση. Χρειάζεται να συνεχίσουν την προσωπική τους πορεία και να επικεντρωθούν στην αυτοφροντίδα και την αγάπη τους προς τον εαυτό τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να προσφέρουν ακόμη περισσότερη αγάπη στους τριγύρω και φυσικά στον εξαρτημένο με τον οποίο σχετίζονται.

Αν είσαι εξαρτημένος ζήτα βοήθεια. Γίνε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του εαυτού σου. Υποστηρίζω τον εαυτό μου δε σημαίνει ότι εγώ έχω πάντα δίκιο. Σημαίνει αναζητώ τη βοήθεια που έχω ανάγκη και τον φροντίζω και τον υποστηρίζω με ψυχοθεραπεία (θεραπεύω τις πληγές μου και αποκτώ αυτογνωσία), διαλογισμό, άσκηση, διατροφή κλπ. Αλλάζω τον τρόπο σκέψης μου. Σταματώ να σαμποτάρω τον εαυτό μου. Ο πόνος και η ταλαιπωρία που προκαλούν οι εξαρτήσεις αποτελούν μια μακροχρόνια και σιωπηλή κατάσταση, αλλά μπορείς να σπάσεις τον φαύλο κύκλο της.

Ζωή Δελιακίδου

(Επηρεασμένη από τον Mastin Kipp)

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *