Αντίσταση στην τοξικότητα

Καθημερινά η ενημέρωση των μέσων τράβα το διακριτό κάλλυμα της άγνοιας και αποκαλύπτει τη δύσοσμη όψη της ανηθικότητας. Μέρος της κοινωνίας μας φαίνεται να περιρρέει σε μείζονα επικινδυνότητα και σε αναίσχυντη ασυδοσία. Καταφέρνει εν τούτοις και διαφεύγει της τιμωρίας αφού γνωρίζει εκ των πρότερων ότι υπάρχει τρόπος αποφυγής της ανηλεής ποινής. Μια σκέψη ηρωική θα ήταν να κάνει το χρέος της η δικαιοσύνη και να εφαρμόζει τους νόμους χωρίς εξαιρέσεις. Όλοι οι άνθρωποι που έχουν απομείνει απλοί και καθαροί στο μυαλό και με αγάπη στην καρδιά τους νιώθουν απέραντη θλίψη. Απαιτούν μια κοινωνία ασφαλή για τα παιδιά τους αλλά και για κάθε άλλο ζωντανό πλάσμα.

Η ασχήμια της βίαιης πράξης παρουσιάζει την ηθική αναπηρία και τον ακρωτηριασμό της έννοιας του άνθρωπου. Δεν υπάρχει δικαιολογία γι’ αυτό, είναι μια βάρβαρη επίθεση που σε βρίσκει ανυποψίαστο και σε καταστρέφει. Είναι επιβεβλημένο να αντισταθούμε σε αυτόν τον τρομακτικό οδοστρωτήρα που ισοπεδώνει κάθε αξία και κάθε αρετή. Είναι πικρό να αφήσουμε να μας συμπαρασύρει το ρεύμα της βρωμιάς και της κακοποιητικής συμπεριφοράς. Όπου είναι μπορετό ας αφήνουμε χνάρια ομορφιάς, ευγενείας και αρετής. Ας είμαστε οπλισμένοι με τη δύναμη της καταφρονημένης λογικής και του αρχέγονου ενστίκτου της σοφίας των προγόνων μας. Αυτό το σχήμα που δείχνει να αλλάζει είναι ψευδαίσθηση και ουτοπία γιατί οι άνθρωποι τελικά δε θα χάσουν την ταυτότητά τους.

Δεν είμαστε πάνω στα σύννεφα, ούτε η σιωπή μας ήταν ένδειξη αδυναμίας, μα νιώθουμε τον ανθρώπινο πόνο και συμπάσχουμε. Διεκδικούμε μια πραγματικότητα άλλης ποιότητας με τη λυρική διάθεση σαν πολύτιμο μέσο επαφής. Ανήκουμε σε εκείνους που τα λόγια τους είναι εναρμονισμένα με τις πράξεις τους και αυτή είναι η ύψιστη τιμή. Κουβαλάμε τα όνειρά μας σαν κατάστερο καλοκαιρινό ουρανό και είμαστε οι ‘’ρομαντικοί’’ που οι άλλοι μας θεωρούν λίγο ονειροπαρμένους και ανόητα τίμιους. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τον αριθμό η αξίωση είναι να διατηρήσουμε την καθαρότητα της ψυχής μας. Η ανθρώπινη μοίρα στέκεται αντίκρυ μας και οφείλουμε να τη σεβαστούμε. «Το ωραίο είναι ηθικό. Αυτό είναι όλο, τίποτε περισσότερο.» (Gustave Flaubert)

Παρασκευή Φωτοπούλου

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *