Διλήμματα, αυτή η μάστιγα

Περί διλημμάτων ο λόγος σήμερα. Όχι μικρών, τύπου: “τι θα φάμε σήμερα, μπάμιες ή φασολάκια;” αλλά μεγάλων, τύπου: “να πάρω αυτό τον δρόμο ή τον άλλο;” και όχι, δεν εννοούμε να πάω από Εθνική ή Πατησίων.

Διλήμματα. Αν το καλοσκεφτείς όλη μας η ζωή είναι γεμάτη από δαύτα. Μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους διλήμματα κατακλύζουν το μυαλό μας. Να μιλήσω ή να το καταπιώ; Να δώσω συμβουλή που -ίσως- πονέσει ή να το “ράψω”; Να μείνω ή να φύγω; Να τολμήσω ή να κάτσω στ΄ αυγά μου; Να κάτσω στ΄ αυγά μου ή να ζήσω; Να ζήσω ή να επιβιώσω;

Μπα, θα ζήσω. Τι είμαι; Κότα είμαι για να κλωσάω  αυγά; Και αν ζήσω μήπως πονέσω;

Μπα, ασ΄το! Θα συνεχίσω να κλωσάω αυγά κι΄ας μην είμαι κότα. Ή μήπως είμαι;

Και τι γίνεται όταν η ζυγαριά δεν γέρνει προς καμία κατεύθυνση; Όταν δεν ξέρεις που θα καταλήξεις ή καλύτερα δεν θέλεις να ξέρεις; Ή απλά δεν είσαι προετοιμασμένος για την οποιαδήποτε απάντηση;

Να σου πω εγώ. Φτιάξε έναν καφέ, κάτσε στο μπαλκόνι σου ή πάρε το αυτοκινητάκι σου, το μηχανάκι σου ή και τα ποδαράκια σου εναλλακτικά και πήγαινε όπου σε βγάλει ο δρόμος. Ή μια βόλτα στη θάλασσα. Ή πάρε τα βουνά βρε αδερφέ και άντε να αδειάσεις το όμορφο κεφαλάκι σου από τις σκέψεις. Θα έρθει η απάντηση από εκεί που δεν το περιμένεις.

Μπορεί να μην είναι η ώρα του διλήμματος να διαλευκανθεί. Άσ΄το. Μην το κουράζεις. Θα κουραστείς και άκρη δεν θα βγάλεις. Κι ΄αν είσαι και από τη φύση σου αναποφάσιστος, κλαψ΄τα  Χαράλαμπε.

Δώσε χρόνο στην κατάσταση και θα δεις θα λυθεί το μπέρδεμα που έχεις στο μυαλουδάκι σου σιγά-σιγά. Η ζωή έχει την τάση να κάνει ό,τι της γουστάρει και να σε υπολογίζει ελάχιστα οπότε μην χτυπιέσαι. Θα λυθεί. Κι΄αν δεν λυθεί μην άγχεσαι! ” Ό,τι δεν λύεται ,κόπτεται “. Το είπε και ο Αλέξανδρος ο Μέγας. Οπότε αν το δίλημμά σου καταλήξει γόρδιος δεσμός, ξέρεις…ψαλιδάκι!

Εύα Κοτσίκου

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *