28 Φεβρουαρίου 2019
Share

Σήκω καρδιά μου

Σήκω καρδιά μου, πιάσε το χέρι μου. Δεν είναι τα πατώματα για σένα. Ξέρω, είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Θα μου πεις ότι σ΄ αγαπάει και δεν θέλεις να τον αφήσεις. Αγάπη το λες εσύ αυτό; H αγάπη δεν αφήνει σημάδια στο σώμα και πληγές στην ψυχή. Η αγάπη συμβαδίζει με την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό. Ο φόβος σου είναι εκείνος που σε κρατάει δέσμια του. Ναι, φοβάσαι αν θα τα καταφέρεις χωρίς εκείνον. Αν θα σ αγκαλιάσουν και σε βοηθήσουν να ξεφύγεις από την μανία του. Ίσως σε έχει απειλήσει, «μην τολμήσεις και κάνεις ένα βήμα μακριά από μένα». Αυτό φοβάσαι; Πες μου. Είμαι εδώ για σένα. Δεν μ΄ εμπιστεύεσαι, το γνωρίζω. Εκείνος το κατάφερε κι αυτό με τον τρόπο του. Να αποξενωθείς απ’ όλους. Αυτό κάνει ο χειριστικός άνθρωπος. Θέλει να έχει τον έλεγχο σου. Να είσαι κτήμα του. Να μην έχεις δική σου άποψη και δικά σου θέλω. Όλα αυτά τα αποκτάει σιγά σιγά με τον τρόπο του.

Ξεκινάει πρώτα από την εμφάνιση σου. Έρχεται ήρεμα και γλυκά και σου αφαιρεί λίγο με τα χέρια του το μακιγιάζ σου, με την δικαιολογία ότι είσαι πιο όμορφη χωρίς αυτό. Μα εσύ αντιδράς . Σου αρέσει να πηγαίνεις σε εκδηλώσεις περιποιημένη. Εκείνος σου χαϊδεύει τα μαλλιά και σου λέει, ότι θέλει να έχει μόνο εκείνος τα μάτια του επάνω σου. Είναι αρχή ακόμη και κολακεύεσαι. Στην συνέχεια θα σου αλλάξει την ενδυμασία σου. «Είδες πως σε κοιτούσε εκείνος;» Εσύ φταις θα σου πει, που τα πέταξες όλα έξω, άσχετα αν φαίνεται μόνο η γάμπα και ο λαιμός σου. Θα σε κάνει να νιώσεις τόσο φτηνή και ενοχική που χωρίς να το καταλάβεις θα αλλάξεις εντελώς τον τρόπο που ντυνόσουν. Φυσικά δεν θα σου επιτρέπει να κάνεις πλέον παρέα με τις φίλες σου. Όλες για εκείνον θα είναι του ΄δρόμου΄. Αν του φέρεις αντίρρηση, έχει την απάντηση έτοιμη, πίστεψε με. Ίσως από κάποια κουβέντα που κάνατε στην αρχή, τότε που καθόσασταν ώρες ολόκληρες και περνούσατε υπέροχα. Σίγουρα θα σε «ψάρευε» για το ποιόν της καθεμίας και άθελα σου εσύ του το έλεγες. Θα σου ελέγχει τις κλήσεις σου και τα μηνύματα σου. Πάντα θα βρίσκει κάτι για να σε μειώνει.

Κλαις; Κλάψε καλή μου, κλάψε. Καιρός είναι να αδειάσεις από μέσα σου ότι κακό σου έκανε. Τι εννοείς δεν έχεις που να πας; Η οικογένεια σου σε περιμένει. Τι πιστεύεις; Επειδή σε απομάκρυνε και από εκείνους, έπαψαν να σ΄ αγαπούν; Εκεί είναι και περιμένουν να τρέξεις κοντά τους. Ξέχασες που προσπάθησαν να σου μιλήσουν και δεν τους επέτρεψες να σου πουν κουβέντα; Δεν τους ήταν εύκολο να βλέπουν το παιδί τους αντί να ανθίζει, να μαραζώνει. Πίστεψε με δεν τους ήταν καθόλου εύκολο. Έβαλες ένα φράχτη ανάμεσα σας. Σεβάστηκαν όμως την απόφαση σου. Ξέρεις γιατί; Γιατί η αγάπη τους για σένα είναι αληθινή. Το ξέρω ότι απομακρύνθηκες. Οι δικαιολογίες για τις μελανιές στο σώμα σου είχαν εξαντληθεί. Φοβόσουν ή δεν ήθελες να τους στενοχωρείς. Πάντα ένα σκαλοπάτι ήταν η αιτία, μια γωνιά από ένα έπιπλο, μια πόρτα που δεν είδες μπροστά σου. Αλήθεια πιστεύεις ότι δεν θα σε δεχτούνε; Αλλά ας πάρουμε όμως και αυτήν την εκδοχή. Γνωρίζεις ότι υπάρχουν δομές για τις κακοποιημένες γυναίκες; Γνωρίζεις ότι μπορείς να απευθυνθείς στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα; Υπάρχω κι εγώ, δεν με βλέπεις; Ήρθα να σε σηκώσω. Ότι χρειαστείς θα είμαι δίπλα σου. Θα βρεθεί η λύση. Αρκεί να σηκώσεις το κεφάλι και το ανάστημα σου.

Είσαι ένα τίποτα χωρίς εκείνον; Ποιος το λέει αυτό; Εκείνος να υποθέσω. Μην ξαναπείς έτσι τον εαυτό σου. Είσαι πολλά. Είσαι τα πάντα. Το τίποτα είναι εκείνος, που όλα του τα απωθημένα, κόμπλεξ, ανασφάλειες τα εξάντλησε επάνω σου. Στο ευάλωτο σώμα σου, στην εύθραυστη ψυχή σου. Άκουσε με. Σήκω καρδιά μου, πιάσε το χέρι μου.
Σε λίγο επιστρέφει το παιδί σου από το σχολείο. Πως; Αλήθεια το πιστεύεις αυτό; Δεν τον ακούει όταν σε βρίζει ή όταν σε χτυπάει; Η ψυχούλα του τα κρατάει όλα μέσα του, για να μην καταλάβεις ότι γνωρίζει. Να σαι σίγουρη γι’ αυτό. Τόσο πολύ σ΄ αγαπάει. Αλλά το παιδί θέλει να σε βλέπει να χαμογελάς, να γελάς. Το πιο σημαντικό είναι αυτό. Όταν θυσιάζεις τον εαυτό σου για να μη λείψει τίποτα στο παιδί σου, ή για να έχει την μαμά και τον μπαμπά «μαζί», ακόμη και σε ένα αρρωστημένο περιβάλλον, τότε αυτόματα δημιουργείς ένα μελλοντικό θύμα ή έναν σκληρό άνθρωπο. Όπως εκείνος. Εμείς είμαστε τα παραδείγματα των παιδιών μας. Από τις πράξεις μας παραδειγματίζονται.

Σήκω καρδιά μου, πιάσε το χέρι μου. Το θέλεις κι εσύ απεγνωσμένα. Το βλέπω στο βλέμμα σου, στο σώμα σου. Έλα και θα βρεις ξανά τον εαυτό σου. Θυμάσαι εκείνο το λαμπερό κορίτσι; Εσύ ήσουν. Σε αγαπούσες τότε. Ποτέ δεν είναι αργά. Άκουσε με. Σήκω και πιάσε ξανά τη ζωή σου με τη δύναμη σου. Έχεις δύναμη. Μίλα. Αντιστάσου. Στον φόβο σου ποντάρει, να το ξέρεις. Φοβέρα θέλει εκείνος. Όταν σε δει αποφασισμένη απέναντι του θα σαστίσει. Δεν θα είναι εύκολο. Θα σ΄ ενοχλεί, θα σε απειλεί. Τι διαφορά έχει από το τώρα; Το ίδιο κάνει; Έχει μεγάλη διαφορά, πίστεψε το. Δεν θα τολμήσει να απλώσει ξανά το χέρι του επάνω σου. Δεν θα τολμήσει ξανά να σε μειώσει με το δηλητήριο της γλώσσας του.

Σήκω καρδιά μου, πιάσε το χέρι μου. Έτσι! Ναι ! Είδες; Δεν ήταν ακατόρθωτο. Σκούπισε τα μάτια σου, όπου να ναι φτάνει το παιδί. Πες του ότι θα πάτε μια βόλτα. Μα όταν κλείσεις την πόρτα πέτα το κλειδί μέσα. Θα κλείσεις οριστικά αυτό το κεφάλαιο. Αυτόν τον εφιάλτη. Θα εκπλαγείς με τον εαυτό σου σε ελάχιστο διάστημα , το πόση δύναμη έκρυβε μέσα του. Έφτασε το παιδί. Είσαι έτοιμη;
-Ναι, είμαι. Φύγαμε.

Εύη Π. Γουργιώτη

About Guest Μεταξύ μας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει