Πήλιο σημαίνει έρωτας..

Πάνε 25 χρόνια τώρα, που ξεκίνησα ένα Καλοκαίρι με την παρέα μου για διακοπές στο Πήλιο. Δεν ήταν επιλογή μου, απλά ακολούθησα. 
Κι ήταν τότε, λοιπόν, που έμαθα πως ο άνθρωπος, εκτός από κάποιον άλλον άνθρωπο, μπορεί να ερωτευτεί και έναν τόπο. Και για μένα αυτός ο τόπος ήταν αυτό το επιβλητικό και καταπράσινο βουνό που λέγεται Πήλιο.
Κι ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά!
Κι ήταν έρωτας για πάντα! 
 
Πήλιο, λοιπόν, σημαίνει έρωτας.. Σημαίνει νύχτες, που τα αστέρια θαρρείς δε θα αντέξουνε τόσο συνωστισμό στον ουρανό και θα κατέβουνε στη γη.. Σημαίνει εξερεύνηση, που δεν τελειώνει ποτέ και που σε κατευθύνει με μαθηματική ακρίβεια σε αστείρευτες εκπλήξεις.. Σημαίνει μεταφορά σε μια άλλη διάσταση, σε έναν άλλον απόκοσμο τόπο όπου όλα κυλάνε αλλιώς, σε μιαν άλλη εποχή.. 
 
Οι πρώτες εικόνες σε προιδεάζουν θετικά για μια πολλά υποσχόμενη συνέχεια. 
Σε καλωσορίζει η πανέμορφη πόλη του Βόλου με την εξαίρετη ρυμοτομία της, την τεράστια και βαρυσήμαντη ιστορία της από αρχαιοτάτων χρόνων, την πλούσια μυθολογία της, την ιδιαίτερα έντονη πολιτισμική της ταυτότητα και φυσικά την ξεχωριστή αίγλη που έχει κάθε παραθαλάσσια πόλη. 
 
Καθώς αρχίζεις να ανηφορίζεις, αφήνοντας πίσω σου την πόλη, μια σειρά από στροφές με μοναδική θέα στο Βόλο και τον κόλπο του, σε οδηγεί πριν καλά καλά το καταλάβεις στην Πορταριά και τη Μακρινίτσα και νομίζεις πια ότι έχει αρχίσει ένα μοναδικό ταξίδι στο χωροχρόνο! 
 
Πήλιο.. 
Ένα βουνό με οργιώδη βλάστηση, ακούραστα τρεχούμενα ρυάκια και καταρράκτες κι ένα ιδιαίτερο κι επίμονο φλερτ – αιώνες τώρα – με τα σμαραγδένια νερά του Αιγαίου!
Γραφικά χωριά που σέβονται το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό ύφος και δένουν ιδανικά με το φυσικό τοπίο, ενισχύοντας μάλιστα την ομορφιά του. Πληθώρα από απλά καταλύματα μέχρι σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, όλα όμως απόλυτα δεμένα οπτικά με τον περιβάλλοντα χώρο, είναι πανέτοιμα να υποδεχτούν και να φιλοξενήσουν τον κάθε περιηγητή, είτε επιζητεί έρευνα και περιπέτεια είτε ηρεμία και χαλάρωση.
 
Το βουνό των Κενταύρων, με τον ιδιόμορφο σχηματισμό του, προσφέρει θάλασσες ρηχές και καθαρές στην πλευρά που αγκαλιάζει τον Παγασητικό, ενώ ανατολικά καθώς βουτάει στο Αιγαίο οι παραλίες είναι πιο απότομες, βαθιές και βοτσαλωτές αλλά η άγρια ομορφιά τους, η φυσική σκιά που παρέχουν και το κρυστάλλινο πράσινο νερό τους είναι απαράμιλλα και σε αποζημιώνουν με το παραπάνω.
Και φυσικά, δεν παύει να είναι ένα βουνό, οπότε ικανοποιεί και τους λάτρεις του βουνού – μην ξεχνάμε και το Χιονοδρομικό Κέντρο στα Χάνια, από τα πιο γνωστά στην Ελλάδα. 
 
Σωρός από χωριά ισορροπούν στην καταπράσινη ράχη του – συνήθως μοιάζουν με χαλκομανίες – κι έχουν φανταστική θέα το Αιγαίο ή τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο.
Από τα περισσότερα σημεία του φαίνονται οι Σποράδες και με καθαρή ατμόσφαιρα και η Χαλκιδική.
 
Πήλιο..
Κάθε φορά που πάω ορκίζομαι πως θα ξαναπάω..
Δεν ξέρω αν υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να πάει μια φορά και να μη μαγευτεί από αυτόν τον τόπο!
Όσο είσαι εκεί νιώθεις ότι έχει ψυχή. Κι όταν φεύγεις έχεις τη γλυκιά αίσθηση ότι κάτι σου έχει υποσχεθεί για την επόμενη φορά, ότι σε περιμένει ξανά.. Και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο απ’ το να του ρίξεις ενα τελευταίο τρυφερό βλέμμα και χαμογελώντας να του ψιθυρίσεις: “θα ξανάρθω..” 
 
Απλά το αγαπώ!
 
 
Αν έχετε σκοπό να το επισκεφθείτε, να μην ξεχάσετε:
 
~ να κοιτάξετε ένα βράδυ τη Μακρινίτσα από το Βόλο. Θα δείτε να κρέμονται αστέρια από τον ουρανό!
 
~ να κοιμηθείτε στον Άγιο Ιωάννη, απολαμβάνοντας όλη νύχτα τη μαγευτική σονάτα των κυμάτων!
 
~ να φάτε σπετζοφάι, την παραδοσιακή σπεσιαλιτέ του Πηλίου, αλλά και σκοπελίτικη τυρόπιτα!
 
~ να έχετε το νου σας στις στροφές! Συχνότατα καραδοκούν ρυάκια και καταρράκτες, οι οποίοι εκ πρώτης όψεως μπορεί να μη φαίνονται. 
 
~ να θαυμάσετε την ανατολή του ήλιου από την Τσαγκαράδα! Θα σας μείνει αξέχαστη!
 
~ να εφοδιαστείτε με γλυκά του κουταλιού από την Πορταριά – ή κι από αλλού. Προτείνω λεμονάκι και κάστανο!
 
~ να κολυμπήσετε στο μικρό κολπάκι του Μυλοποτάμου, στο οποίο μεταβαίνεις από το μεγάλο μέσα από μια φυσική πόρτα στο βράχο που τους χωρίζει!
 
~ να κάνετε μια βόλτα με το Μουτζούρη, το ιστορικό τρενάκι του Πηλίου στις Μηλιές, που κάποτε τύγχανε εξέχουσας σημασίας αφού συνέδεε το Βόλο με το Δυτικό αλλά και το Ανατολικό Πήλιο και εξυπηρετούσε τις συγκοινωνίες και μεταφορές της περιοχής. Πλέον κάνει κάποιες συγκεκριμένες διαδρομές, καθαρά για τουριστικούς λόγους, μόνο Σάββατο και Κυριακή!
 
~ Τέλος – αν και τα αξιοθέατα του Πηλίου δεν έχουν τελειωμό – πριν φύγετε να απολαύσετε τον καφέ ή το γλυκό σας στην πανέμορφη πλατεία της Μακρινίτσας (όπου γυρίστηκε και “Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά”), χαζεύοντας κυριολεκτικά τη μαγευτική θέα του Βόλου και του Παγασητικού που απλώνονται γενναιόδωρα στα πόδια σας! 
Να ταξιδεύετε! 
Είναι ζωή! 
 

About Κατερίνα Πανταλέων

Ποιά είμαι; Νομίζω πως μέχρι την ύστατη πνοή θα ψάχνω να το βρω.. Ως γέννημα - θρέμμα της πιο ερωτικής πόλης, είμαι φανατική οπαδός και υποστηρίκτρια της αγάπης και του έρωτα.. Γράφω για όλα αυτά που βλέπω, ακούω και ζω, για όλα όσα ονειρευομαι, για όλα εκείνα που δε θα ζήσω ποτέ.. Γράφω γιατί έτσι ανασαίνω περισσότερο οξυγόνο, γιατί έτσι ξορκίζω καθετί που με πονάει, γιατί απλώς δε γίνεται να μη γράφω.. Ποιά είμαι; Ίσως και να 'μαι τελικά μία πριγκίπισσα, που κατά λάθος ξέφυγε από κάποιο παραμύθι κι όλο ψάχνει το δρόμο να γυρίσει πίσω σε αυτό..

Μπορεί επίσης να σας αρέσει