Η πτώση

Κλείνεις τα μάτια σου και νιώθεις τον εαυτό σου να αφήνεται στο κενό, σαν ένα άψυχο σώμα που αιωρείται χωρίς να έχει συγκεκριμένο προορισμό. Απλά αφήνεσαι στην απόλυτη ηρεμία της στιγμής, στην λίγη αυτή ώρα που έχεις στη διάθεση σου για να απαλλαγείς από αυτό που τόσο σε εγκλωβίζει και σε βασανίζει δίχως τέλος, τον ίδιο σου τον εαυτό.Την στιγμή εκείνη παγώνουν όλα. Ο χρόνος εκμηδενίζεται. Είναι σαν να βουτάς στην μέση ενός ωκεανού επιδιώκοντας να φτάσεις στον πάτο, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση η επιστροφή είναι ένα ανεκπλήρωτο όνειρο.

Όταν ήμουν μικρός μου άρεσε να κάνω τον θεατρίνο. Κέντριζα τα βλέμματα επάνω μου, χόρευα, τραγουδούσα, υποδυόμουν διάφορους ρόλους, κωμικούς, δραματικούς, έτρεχα, φώναζα, γελούσα. Με θυμάμαι πάντα να προσπαθώ να διασκεδάζω τους άλλους ή να το θέσω διαφορετικά, προσπαθούσα να είμαι το επίκεντρο. Πίστευαν πολύ σε εμένα. Καλώς ή κακώς, με στήριζαν και με ξεχώριζαν. Και τώρα θα αναρωτηθείτε γιατί να υπάρχει κάτι κακό σε αυτό; Να όμως που υπάρχει.

Το μεγαλύτερο φορτίο που κουβαλάει ο άνθρωπος ξέρετε ποιο είναι; Η υποχρέωση που νιώθει να ικανοποιήσει τα όνειρα που έχουν φτιάξει για εκείνον χωρίς ωστόσο να τον υπολογίσουν. Αυτό έκανα και εγώ, υποχρεώθηκα να κόψω και να ράψω τα θέλω μου με τα πρέπει που μου όρισαν και να πορευτώ βάση συντεταγμένων στον δρόμο που λέγεται ζωή. Μόνο που κανείς δεν με είχε προειδοποιήσει ότι και αυτός ο δρόμος έκρυβε τις παγίδες του. Εκτεθειμένος και απόλυτα συνειδητοποιημένος αλλά ταυτόχρονα και επιπόλαιος λόγω της νεότητας μου αποφάσισα να βουτήξω με τα μούτρα στις απολαύσεις και σε όλα αυτά που έκλεινα τα μάτια και ονειρευόμουν παιδί. Και κάπου εδώ, μετά από καιρό, κοιτάς τον εαυτό σου και λες ‘Γελάστηκα’.

Κανείς δεν έφτασε σε αυτό το σήμειο από τύχη. Αν κάποιος σας πει ότι δεν ήταν επιλογή του , ότι αναγκάστηκε, ότι δεν ήξερε, είναι ψέμα. Φυσικά και ήξερε. Ήταν από τα πρώτα και βασικότερα λόγια που ακούσαμε από τους γονείς μας, αλλά τότε κλείναμε τα αφτιά μας και βιαζόμασταν να κυλήσουμε στα χώματα. Και αυτά τα χώματα διατηρήθηκαν πάνω μας, ξεπλυμένου από την αθωότητα που κάποτε λουζόμασταν, αδίστακτα να μας εγκαταλείψουν.

Αν γυρνούσα πίσω το χρόνο θα ζητούσα ένα μεγάλο συγγνώμη. Συγγνώμη εαυτέ μου, δεν σου άξιζε όλο αυτό!
*Στις 26 Ιουνίου καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης τους. Ένα ευαίσθητο και λεπτό ζήτημα που πλήττει το 20% του πληθυσμού παγκοσμίως. Θεσμοθετήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1987 στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Η συλλογική ευαισθητοποίηση στο επίμαχο κεφάλαιο των εθισμών επιβάλλεται. Είναι αναγκαίο να αναδειχθεί ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης που να παρακινεί τους χρήστες να προσπαθήσουν και να πολεμήσουν για την απεξαρτητοποίηση τους. Ένα από τα μέγιστα λάθη του υποπέφτει ο άνθρωπος είναι η συνήθεια του να κρεμάει ετικέτα σε άτομα που παρεκκλίνουν τόσο αισθητικά, όσο και ιδιοσυγκρασιακά από τα πρότυπα που ο ίδιος έχει υιοθετήσει. Μπορείς λοιπόν να γίνεις και εσύ εθελοντής! Με την αγάπη σου και την προσπάθεια σου μπορείς να βάλεις το θεμέλιο λίθο στην ανάκτηση ενός πραγματικά ευαισθητοποιημένου κόσμου καταργώντας τα σύνορα των ετικετών και εξυψώνοντας την ισότητα!
Ενημερώσου!

Μαρία Καραδημήτρη

Γραφείο για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα των Ηνωμένων Εθνών (UNODC)
www.unodc.org
Παγκόσμια Οργάνωση Θεραπευτικών Κοινοτήτων (WFTC)
www.wftc.org
Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO)
www.who.int/en
Συμβούλιο της Ευρώπης – Ομάδα Πομπιντού
www.coe.int/T/dg3/pompidou
Σωματείο Ευρωπαίων Επαγγελματιών Λειτουργών για την Αντιμετώπιση της Ουσιοεξάρτησης (ITACA)
www.itacaeurope.org
Ελληνική Πρωτοβουλία Equal στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου
www.equal-greece.gr/mainlinks.asp?aa=1
Εθνικό Ινστιτούτο για τη Χρήση Ναρκωτικών των ΗΠΑ (NIDA)
www.nida.nih.gov/
Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Μελέτης για την Πρόληψη IREFREA
www.irefrea.org/
Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA)
www.emcdda.europa.eu
Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Υπηρεσιών Τηλεφωνικής Βοήθειας για τα Ναρκωτικά (FESAT)
www.fesat.org
Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα TAKE CARE – Strategies towards responsible alcohol consumption for adolescents in Europe
www.project-take-care.eu

About Μαρία Καραδημήτρη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει