10 Ιουλίου 2019
Share

Το μόνο που θέλει ο άνθρωπος είναι να αγαπηθεί

Ποτέ μην πιστεύεις σε προβλέψεις. Πόσες προβλέψεις σου πέταξαν στη μούρη; Επέλεξα, ανάμεσα στις πολλές, για τη ζωή μου, αυτές που μου έδιναν δύναμη. Τη δύναμη να προσπαθώ, τη δύναμη να βλέπω τον πραγματικό εαυτό μου.

Μέσα από όλο αυτό, μέσα από δύσκολες διεργασίες, σε τρυφερές ακόμα ηλικίες, αποφάσισα να είμαι ο εαυτός μου. Κι αποφάσισα να το κάνω καλά. Να μη λυγίσω. Να μη με προδώσω για κανέναν.Κι όταν εγώ προδόθηκα, έφυγα.

Όχι πως αυτό έγινε εύκολα. Εξακολουθεί να μη γίνεται εύκολα. Είναι πολύ σκληρός και απάνθρωπος ο κόσμος, εκεί, που θα έπρεπε να είναι το αντίθετο. Εγώ όμως επέλεξα να είμαι δυνατή, να πετάξω από πάνω μου ό,τι αρνητικό άφηνα να με χαρακτηρίζει. Να πετάξω τον οίκτο. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τον οίκτο, σε άνθρωπο που καθημερινά προσπαθεί να αποδείξει τα αυτονόητα. Και νομίζω πως τα έχω καταφέρει αρκετά, έως εδώ.

Το χειρότερο όμως, απ’ όλα, είναι η στιγμή που νιώθω οίκτο για τον εαυτό μου, τότε, την “έβαψα”. Ο οίκτος, μουδιάζει, ναρκώνει, αλλοιώνει. Άλλο ένα πράγμα που πασχίζω – ακόμα και τώρα να δεχθώ -, είναι ότι δεν είμαι η κατάστασή μου, όποια κι αν είναι αυτή. Είμαι η ψυχή μου.

Και εκεί μέσα, δεν μπορεί να χωρέσει καμιά αρνητικότητα, αν δεν της δώσω εγώ χώρο κι αίμα να τραφεί. Γιατί από εκεί ξεκινούν όλα. Από τη δύναμη και την ομορφιά της ψυχής, από τα πνευματικά νήματα, με τα οποία είμαι φτιαγμένη κι από όσα καλλιέργησα. Εύχομαι να το έκανα, δηλαδή.

Εύχομαι να μην άφησα το σπόρο να ξεραθεί, το έδαφος να πετρώσει, τη γη να διψάσει, επειδή βρέθηκε μια χούφτα ανεγκέφαλων να με πληγώσει, επειδή δεν έκαναν κανέναν κόπο να κοιτάξουν μέσα μου.
Αυτό έμαθα να κάνω. Σε οτιδήποτε έχει αξία. Να κοιτάω το βάθος του. Να παίρνω τις αδυναμίες μου, τις ελλείψεις μου και να τις μετατρέπω σε δύναμη.

Γιατί όταν ο άνθρωπος είναι αδύναμος, κάνει πράγματα που είναι έξω από τη φύση του. Γιατί όταν ο άνθρωπος νιώθει μισός με τον εαυτό του, δεν παύει ποτέ να αναζητά την εξωτερική επιβεβαίωση για να πειστεί ότι πρέπει να αρχίσει να τον αγαπά.

Γιατί κατάλαβα, πως κάθε άνθρωπος όσο κακός ή σκληρός μπορεί να είναι απέναντι στον εαυτό του ή τους άλλους, το μόνο που θέλει είναι να αγαπηθεί.  

Εύη Μαυρογιάννη

About Εύη Μαυρογιάννη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει