Ο σώζων εαυτόν σωθήτω

Το καλύτερο μάθημα ζωής που θα μπορούσα να πάρω από το σπίτι, το οικογενειακό μας απόφθεγμα, μπορεί να ακούγεται σκληρό σε κάποιους από εσάς εκεί έξω αλλά είναι η υπέρτατη αλήθεια: “Η οικογενειακή επιχείρηση είναι ένα μεγάλο σχολείο”. Τις στιγμές που η δουλειά στο μαγαζί μας ήταν στο ζενίθ, μιλάμε για τις χρυσές εποχές του τουρισμού στο νησί μας, όταν χρειαζόμουν βοήθεια για να βγει η δουλειά και όλοι μα όλοι καιγόμασταν στο τρέξιμο, η μαμά μου έλεγε τη μαγική φράση: “Ο σώζων εαυτόν σωθήτω”. Μια μικρή πρόταση θησαυρός που έμελλε να την κρατήσουμε φυλαχτό στις κατοπινές ζωές μας εγώ και ο αδερφός μου.

Όσο και αν σ’ αγαπάει η μάνα, ο πατέρας, ο αδερφός, ο σύζυγος, ο σύντροφος, ο φίλος και ο γκόμενος, την κρίσιμη στιγμή μόνο εσύ μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Κανείς δεν μπορεί να σηκώσει το φορτίο σου όσο και αν σ’ αγαπά. Είσαι μόνος. Μόνος θα κάνεις την υπέρβαση. Μόνος θα κολλήσεις τα κομμάτια σου, μόνος θα βρεις τον καλύτερο σου εαυτό.

Στη καλύτερη περίπτωση έχεις ένα χτύπημα φιλικό στον ώμο, ένα: “Ε, αφού είσαι ηλίθια”. Λυτρωτικό, μια πατρική αγκαλιά που σου θυμίζει τη δύναμή σου, όμως μόνος. Έτσι πρέπει, έτσι είναι, έτσι θέλω να μάθω τα παιδιά μου.

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω, χωρίς δεκανίκια, χωρίς βοήθειες που σε υποδουλώνουν, χωρίς άχρηστες συμβουλές που αφορούν μόνο τον αποστολέα. Η απάντηση βρίσκεται μέσα σου, η ευτυχία σου είναι δικό σου δημιούργημα, οι άνθρωποί σου είναι οι φάροι σου. Μετά βίας επιπλέουν και αυτοί σηκώνοντας το δικό τους φορτίο, και πού και πού σου χαμογελούν συνωμοτικά.

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Ίσως γι’ αυτό με ταλαιπώρησε στη ζωή μου αυτή η μαλακισμένη ευγένεια που σε πολλούς μεταφράστηκε ως αδυναμία. Κάθε άνθρωπος και μια θαυμαστή ιστορία επιβίωσης. Σεβαστείτε το φορτίο του άλλου και κουβαλήστε με αξιοπρέπεια το δικό σας. Το μυστικό της προσωπικής σας ευτυχίας το γνωρίζετε μόνο εσείς.

Ειρήνη Λαγουτατζή

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *