3 Οκτωβρίου 2020
Share

Εραστές των λέξεων

Ε: Πώς μπορείς να εξηγήσεις τι είναι αυτό που σου σπρώχνει το χέρι και ξεκινάς να γράφεις ό,τι φευγαλέα περνάει από το νου σου, εκείνη τη στιγμή. Τρέχεις να το πιάσεις και να το ακουμπήσεις επάνω σε μία κόλλα χαρτί, ή πλέον σε μια οθόνη. Είναι που είμαστε ανήσυχα πνεύματα. Ηρεμία στις σκέψεις μας δεν έχουμε.
Ό,τι λαμβάνουμε ως πληροφορία, ως ιστορία, αποθηκεύεται κατευθείαν μέσα μας. Κάθεται ήσυχο σε μια γωνιά έως να το φέρουμε εμείς στην επιφάνεια.

Ζ: Δεν έχει τελειωμό η σκέψη μας. Κάθε συναίσθημα από την καθημερινότητα, γίνεται ποτάμι λέξεων και κυλάει μέσα σε μάτια και ψυχές ανθρώπων. Πώς να σιωπήσεις τη φωνή της γραφής; Πώς να φιμώσεις τόσες εικόνες που μιλούν;

Ε: Γραφιάδες αποκαλούμαστε ή ποιητές. Γράφουμε για εμάς. Γράφουμε για εσάς. Τα “όπλα” μας οι σκέψεις μας. Οι ιστορίες σας. Τα γεγονότα που τρέχουν. Αλίμονο αν τα όσα γράφουμε ήταν προσωπικά βιώματα. Θα έπρεπε να είχαμε χιλιάδες ρόλους στη ζωή. Και για έρωτες θα γράψουμε. Και για εθίματα. Και για φιλίες. Και για συμπεριφορές. Και για πολλά ακόμη. Με μια λεπτομέρεια˙ δεν είμαστε εμείς πρωταγωνιστές στις ιστορίες μας. Και ας φαίνονται αληθινές. Αυτό σημαίνει πως δημιουργούμε με την ψυχή μας. Βάζουμε αγάπη και μεράκι στα κείμενά μας. Και γι’ αυτό πολλοί αναγνώστες ταυτίζονται με τα γραφόμενά μας. Είναι τα περισσότερα, βγαλμένα από τη ζωή. Από τις ζωές όλων μας.

Ζ: Κάθε κείμενο είναι ένας καθρέπτης. Τον κρατάμε στα χέρια μας κι εσείς κοιτάτε μέσα του. Αντανακλά πρόσωπα οικεία, εκθέτει προβληματισμούς γνώριμους, θίγει συνήθειες συνηθισμένες, ξορκίζει καταστάσεις δύσκολες. Δείχνει με τρόπο γραφόμενο πως δεν είστε μόνοι σας. Άλλοτε βλέπετε μέσα του πεντακάθαρα τον εαυτό σας, άλλες φορές πάλι με δυσκολία διακρίνετε κοινά στοιχεία όμως δεν παύει να είναι εδώ και να σας υπενθυμίζει πως η ζωή είναι γεμάτη ήλιους και σύννεφα που εναλλάσσουν τα σκηνικά και τα τοπία και πρέπει απλά να είστε εκεί, να ζείτε την κάθε στιγμή όπως έρχεται, και να προσπαθείτε να την κάνετε καλύτερη.

Ε: Ο έπαινός σας είναι η ανταμοιβή μας. Εμείς, θα συνεχίσουμε να γράφουμε έως την τελευταία μας πνοή. Εραστές της γραφή είμαστε. Εραστές των λέξεων.

Ζ: Η δική σας αποδοχή, η στήριξη και η αγκαλιά των λόγων μας, είναι η ανάσα μας, το οξυγόνο που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε ν’ αποτυπώνουμε λέξεις και σκέψεις. Σχέση αμφίδρομη. Σχέση διαδραστική. Σχέση ζωής και γραφής. Αλλά και σχέση συμπληρωματική, λυτρωτική και καθοριστική μ’ εμάς τους ίδιους. Σχέση μοναχικής συντροφικότητας με ισόβια δεσμά γραπτής έμπνευσης. Αγαπημένοι με τα αισθήματα κι ερωτευμένοι με τις αισθήσεις. Εραστές της γραφής είμαστε.

–Εραστές των λέξεων.

Ζωή Παπατζίκου και Εύη Π. Γουργιώτη

About Ζωή Παπατζίκου

Σε δύο ενότητες μοιρασμένη η ζωή μου. Στην Αθήνα όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα κι έζησα μέχρι το τέλος της εφηβείας μου και στην Εύβοια όπου πλέον μένω μόνιμα. Με οδηγό την έμφυτη παρατηρητικότητα αλλά και την γενικότερη εντρύφηση των ανθρώπων και των εμπειριών τους, οι σκέψεις και οι λέξεις πάντα πλέκονταν σε γαϊτανάκι καταγραφής, σαν να προσπαθώ να αιχμαλωτίσω λογιών στιγμές και ποικίλα συναισθήματα κόντρα στην ελεύθερη και ιλιγγιώδη ταχύτητα του χρόνου που αμείλικτα στη ξέφρενη πορεία του όλα τα μεταβάλλει. Η ζωή μας είναι ένα άγραφο ανοιχτό βιβλίο, ας αποτυπώσουμε μέσα του τις πιο γραφικές μας αλήθειες!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει