Δεν υπάρχει «γιατί τώρα;»

Οι ιστορίες των ανθρώπων (και δη αυτές που δεν είναι ευχάριστες), αυτές που αν ειπωθούν θα σώσουν πέρα από τη δική μας ψυχή κι άλλες ψυχές, δεν έχουν deadlines ούτε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια.
 
Ο κάθε άνθρωπος που έχει κακοποιηθεί από κάποιον άλλο είτε σωματικά, είτε ψυχικά, λεκτικά, σεξουαλικά, έχει το δικαίωμα να μιλήσει όποτε εκείνος νιώσει έτοιμος και επιθυμεί και όταν αυτό συμβεί θα πρέπει να κάνουμε όλοι μόκο.
 
Να μιλούν οι άνθρωποι, οι γυναίκες, οι άντρες, τα παιδιά. Όλοι όσοι έχουν υποστεί βία, μπούλινγκ, απειλές, να μιλούν. Να μιλούν μέχρι να μη μείνει ούτε ένας κακοποιημένος. Και να μιλούν όχι όποτε βολεύει εμάς και όποτε εμείς θεωρούμε ότι θα ήταν η κατάλληλη χρονική στιγμή, αλλά όποτε καταφέρουν οι ίδιοι να βρουν τη δύναμη να το κάνουν.
 
Εμείς, αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι αφενός να ανοίγουμε το στόμα μας να μιλάμε μόνο αν πρόκειται να τους βοηθήσουμε και όχι για να τους κράξουμε βγάζοντας πάνω τους τα απάνθρωπά μας απωθημένα, αφετέρου να ανοίξουμε μια μεγάλη αγκαλιά να μπουν μέσα.
 
Και ας θυμόμαστε: Κανείς δεν είναι μόνος όσο μόνος και αν έτσι νιώθει. Πέρα από τους δικούς μας ανθρώπους, υπάρχουν φορείς από τους οποίους μπορεί κάποιος να βοηθηθεί, υπάρχουν δικηγόροι ιδιώτες αλλά και του κράτους, αστυνομία, μηνύσεις, εξώδικα, αγωγές, συνέπειες.
 
Μη μασάτε μία. Μην ακούτε κανέναν. Μιλήστε όποτε εσείς επιθυμείτε. Υπάρχουμε κι εμείς που δε θα σας ρωτήσουμε: «Γιατί τώρα;».
 
Εύα Κοτσίκου

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *