30 Δεκεμβρίου 2021
Share

Απολογισμός

 
Άντε και τη φάγαμε και αυτή τη χρονιά. Με τα όμορφα, τα άσχημα, τα δεδομένα, τα ζητούμενα. Άνθρωποι ήρθαν. Άνθρωποι έφυγαν. Δεσμοί έγιναν άρρηκτοι, άλλοι διαλύθηκαν σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Κάθε χρονιά εκπλήξεις. Κάθε χρονιά τα ίδια λόγια. Οι στόχοι μου για φέτος: Και ξεκινάς, και λες και ξανά λες ποτέ ξανά και συνεχίζεις. Και για πάντα ανακοινώνεις.
 
Ακόμα δεν έμαθες, ε; Ωραία τα σχέδια, τα όνειρα, οι στόχοι. Ασυζητητί. Λένε πως έτσι μόνο την παλεύει ο άνθρωπος. Όμως να σου πω μια λίστα που ίσως να μην την έχεις κατατάξει στο ετήσιο to do list ίσως και ποτέ;
 
Μπορείς να χαμογελάς κάθε πρωί, ανεξάρτητα από το τι έχεις να αντιμετωπίσεις; Μπορείς να λες μια καλημέρα στο γείτονα που ούτε καν ξέρεις το όνομά του; Μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι αρνητικά και να ξυπνήσεις και πάλι την αισιοδοξία που έχεις βάλει σε χειμερία νάρκη; Θέλεις να μπορείς να επιβληθείς στον εαυτό σου και κάθε φορά που συμβαίνει μια στραβή, αντί να λες “γιατί σε εμένα;”, να λες “θα το περάσω και αυτό, αφού ήρθε”;
 
Μπορείς να σταματήσεις να ασχολείσαι με το τι έχει παραπάνω ο άλλος από εσένα και να ευχαριστηθείς που έχεις έστω και κάποια από αυτά; Και ας ξέρεις πως μπορεί να μην μπορέσεις να τα αποκτήσεις και ποτέ.
 
Μπορείς να μη βάζεις λοιπόν τη μαύρη πλερέζα και σε τρώει η ζήλια; Μπορείς να καταλάβεις πως ίσως τα στάνταρ που έχεις βάλει για κάποιο διάστημα, να μην υφίστανται πλέον και πως πρέπει να έχεις υπομονή;
 
Μπορείς να δεχτείς το γεγονός της αλλαγής; Άλλο κάποτε, άλλο τώρα, άλλο του χρόνου. Μπορείς να μην κρίνεις; Όχι τίποτα άλλο, για να μην κριθείς.
 
Μπορείς να σταματήσεις το συνεχή αγώνα  σου να είναι όλοι ευχαριστημένοι; Μπορείς να μην περιμένεις ανταπόδοση; Μπορείς να βάλεις στη λίστα σου και να καταλάβεις πια πως οι στόχοι και τα σχέδια της νέας χρονιάς δεν είναι μόνο υλικά; Δεν είναι πράγματα που θα σου ανεβάσουν το κοινωνικό στάτους.
 
Θέλεις να μπορέσεις να μη φτιάξεις καμία τέτοια λίστα και να κοιτάξεις λίγο μέσα σου; Αυτή τη λίστα κάνε λίγο πριν αλλάξει η χρονιά, και γραψ’ την σε ένα χαρτί. Εδώ είμαστε. Του χρόνου τέτοιο καιρό να δεις πόσα έκανες και πόσα πήγαν για του χρόνου..
 
Ιωάννα Νικολαντωνάκη

About Ιωάννα Νικολαντωνάκη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει