Η διαφοροποίηση της διαίσθησης από το ψυχικό τραύμα οδηγεί στη θεραπεία

Νιώθεις πολλές φορές να ενεργοποιείται μέσα σου ο μηχανισμός της ετοιμότητας και όλο σου το είναι να βρίσκεται σε εγρήγορση; Πιθανά να αρχίζει η καρδιά σου να χτυπά πολύ γρήγορα, να ιδρώνεις, η αναπνοή σου να γίνεται κοφτή και να έχεις τάση για εμετό η και λιποθυμία. Για πολλούς ανθρώπους αυτή είναι μία καθημερινότητα. Δυστυχώς. Στην πραγματικότητα πολλοί άνθρωποι ζουν με τέτοιου είδους αντίδραση του οργανισμού τους και ούτε καν το γνωρίζουν. Αυτή η αντίδραση οφείλεται στο ψυχικό τραύμα.

Ένα επίσης πρόβλημα που προκαλεί το ψυχικό τραύμα είναι το μπλοκάρισμα της διαίσθησης. Επομένως, το να είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις και να εμπιστευθείς τη διαίσθησή σου αποτελεί μια εξαιρετικά χρήσιμη και θεραπευτική διαδικασία. Υπάρχουν τρόποι να διακρίνεις το πότε σου μιλά η διαίσθηση σου και πότε το τραύμα σου. Κάποιοι από αυτούς και οι πιο βασικοί είναι οι εξής:

— Η διαίσθηση πάντα έρχεται από μια περιοχή γαλήνης και ηρεμίας που βρίσκεται μέσα σου. Το τραύμα από την άλλη χαρακτηρίζεται από μια συνεχή κατάσταση ανησυχίας και υπερδιέγερσης η οποία συνεχώς αναζητά κινδύνους. Ο κίνδυνος μπορεί να είναι αληθινός ή προϊόν της φαντασίας σου. Όπως και να έχει, σου προκαλεί το αίσθημα του άγχους και της αγωνίας. Αν βρίσκεσαι σε συνεχή κατάσταση αγωνίας και στρες, τότε αυτό που σου μιλά εκείνη την στιγμή είναι το τραύμα σου και όχι η διαίσθησή σου.

— Η διαίσθησή σου ποτέ δεν θα σου υπαγορεύσει να κάνεις κάτι που δεν θα ευθυγραμμίζεται με το ανώτερο καλό για εσένα. Δεν θα σου ζητήσει να κάνεις κάτι το οποίο αισθάνεσαι ότι είναι εκτός των δυνατοτήτων σου. Αντίθετα θα σε ωθήσει προς τα όνειρα και τις επιθυμίες σου. Το να εμπιστεύεσαι τη διαίσθησή σου σημαίνει ξεκάθαρα ότι εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και την ικανότητα σου να πετυχαίνεις σπουδαία πράγματα.

— Η διαίσθηση σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα. Αυτό δε σημαίνει ότι η ζωή σου θα είναι γεμάτη ουράνια τόξα και μαγικά υπέροχα πλάσματα, βεβαίως. Σημαίνει ότι θα καθοδηγείσαι προς επιλογές και δράσεις οι οποίες θα σε ενδυναμώνουν και θα αισθάνεσαι ανάταση ψυχής. Αντιθέτως, το τραύμα θα σε κάνει να αισθάνεσαι αδύναμος-η, μόνος-η και απελπισμένος-η.

Η τραυματική αντίδραση του οργανισμού και της ψυχής παρόλο που ο σκοπός της είναι να σε προστατεύσει, στην πραγματικότητα σαμποτάρει τον εαυτό σου και κάθε του προσπάθεια για εξέλιξη και ανέλιξη. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζεις και να εντοπίζεις την τραυματική αντίδραση, τότε θα ξεκινήσεις να θεραπεύεις τα τραύματα του παρελθόντος σου και θα είσαι πιο ανοιχτός στο να δέχεσαι καθοδήγηση από την πολύτιμη και γεμάτη φως διαίσθησή σου.

Ζωή Δελιακίδου

(Επηρεασμένη από τον Mastin Kipp)

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *