30 Ιουλίου 2023
Share

Σύγκριση: Η μεγάλη παγίδα

Ξεκινώ με μια μεγάλη αλήθεια. «Δεν πρόκειται ποτέ να πας εκεί που επιθυμείς αν είσαι επικεντρωμένος-η στο τι κάνουν οι άλλοι.» Ισχύει βεβαίως το γεγονός ότι εμείς οι άνθρωποι βασιζόμαστε σε κοινωνικά δεδομένα και συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με άλλους για να εκτιμήσουμε αν είναι καλή ιδέα να κάνουμε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια ή όχι. Όμως, όσο κι αν είμαστε κοινωνικά όντα, έχει ο καθένας μας κάτι μοναδικό, όμορφο και υπέροχο μέσα του που ποτέ δε θα έχει τη δυνατότητα να εκδηλωθεί εάν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους.

Οι σκέψεις, οι ιδέες, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και το τι ονειρευόμαστε να είμαστε, να κάνουμε, να έχουμε ή να γίνουμε είναι εντελώς μοναδικά. Συμβαίνει συχνά το να μην αισθανόμαστε ασφάλεια στο να εμπιστευθούμε τον εαυτό μας και ίσως να μην αισθανόμαστε άνετα με αυτή τη διαδικασία. Το να αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας είναι αποτέλεσμα του τραυματισμένου μας εαυτού. Ο εαυτός μας μπορεί να αισθάνεται ανασφάλεια όταν ξεχωρίζει, είναι μοναδικός ή ακολουθεί αυτό που του υπαγορεύει η καρδιά του.

Χρειάζεται όμως να έχουμε πάντα υπόψιν μας το πώς λειτουργεί ό μηχανισμός του ψυχικού τραύματος. Το τραύμα θέλει να μας κρατήσει ασφαλείς στο παρόν με βάση τις παρελθοντικές μας εμπειρίες. Εμείς όμως αυτό που χρειάζεται να κάνουμε στον παρόν είναι να συμφιλιωθούμε με το τραύμα μας και να αγκαλιάσουμε την αλλαγή και να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες. Αυτό θα συμβεί γνωρίζοντας ότι είμαστε μοναδικοί, ακολουθώντας την καρδιά μας και αποφεύγοντας να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους.

Εάν συνηθίζεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με οποιονδήποτε άλλον, φρόντισε να απελευθερωθείς από αυτό άμεσα και να επικεντρωθείς σε εκείνο που εσύ και μόνο εσύ θέλεις να εκφράσεις, να δημιουργήσεις, να αποκτήσεις και να επιτύχεις και όχι στους άλλους. Ό,τι ψάχνεις θα το βρεις μόνο μέσα σου. Σεβάσου και εμπιστέψου τη διαδικασία και τη μοναδικότητά σου.

Ζωή Δελιακίδου

(Επηρεασμένη από τον Mastin Kipp)

About Ζωή Δελιακίδου

Είμαι η Ζωή Δελιακίδου. Είμαι ψυχολόγος απόφοιτος του ΑΠΘ. Αγαπώ τα ζωάκια, τα ταξίδια και το ποδήλατο μου. Ζω και δραστηριοποιούμαι στην Θεσσαλονίκη. Γράφω γιατί είναι θεραπευτικό και γιατί θέλω να επικοινωνώ τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει