Φθόνος vs ζήλια

 

Πόσες φορές έχεις ακούσει τις φράσεις: «Μη ζηλεύεις» και «Η ζήλια είναι κακό πράγμα»; Δυστυχώς η ζήλια είναι πάρα πολύ ενοχοποιημένη και αυτό συμβαίνει διότι έχει ταυτιστεί με το φθόνο. Στην πραγματικότητα όμως είναι δύο διαμετρικά αντίθετες έννοιες.

Ο φθόνος εμπεριέχει μια επιθυμία για καταστροφή της όποιας υπεροχής του άλλου. Επομένως το άτομο εύχεται στην ουσία να καταστραφεί το όποιο καλό έχει ο άλλος. Ο φθόνος ταιριάζει στους μίζερους ανθρώπους, οι οποίοι όσα και ό,τι και να πετύχουν αισθάνονται ανασφαλείς.

Όταν υπάρχει φθόνος μέσα στις σχέσεις, αυτό παράγει ζηλοτυπίες. Η ζηλοτυπία είναι προϊόν αισθήματος προσωπικής ανεπάρκειας και της ανάγκης και θέλησης για χειραγώγηση και εξουσία. Επομένως, οποιαδήποτε κίνηση ελευθερίας, διαφοροποίησης ή ανάδειξης των ικανοτήτων του άλλου δημιουργεί σε αυτόν που ζηλοτυπεί ανασφάλειες και αντιδράσεις υποτίμησης, καταστολής και ενοχοποίησης.

Οι ζηλοτυπίες δε συνδέονται με την αγάπη, ή και τον έρωτα διότι είναι προϊόν του φθόνου και ο φθόνος είναι πάντα καταστροφικός. Ισοπεδώνει κάθε τι όμορφο και μεγάλο και οδηγεί σε μια μίζερη πραγματικότητα και ζωή.

Από την άλλη πλευρά όμως η ζήλια είναι ένα υπέροχο συναίσθημα καθώς εκφράζει ουσιαστικά μια επιθυμία. Σημαίνει δηλαδή ότι κάποια ικανότητα, απόκτημα ή κάποια κατάκτηση του άλλου αποτελεί για εμάς πηγή έμπνευσης. Θα ήθελα π.χ. κι εγώ να είμαι πετυχημένος- η στην δουλειά μου σαν το φίλο μου. Δηλαδή θα ήθελα να κι εγώ να επιτύχω και να μοιάσω στον άλλον σε αυτόν τον τομέα. Επιθυμώ κι εγώ να ζήσω αυτή την εμπειρία που ζήλεψα στον άλλον. Η ζήλια δηλαδή είναι μια κινητήριος δύναμη που μας οδηγεί στην κατάκτηση του ανώτερου, του καλύτερου, του ομορφότερου.

Ή ζήλια δεν εμπεριέχει ανταγωνισμό. Έχει ως νόημα ότι δεν υπάρχει μόνο μια διαθέσιμη θέση μόνο για έναν, αλλά πολλές δυνατότητες τις οποίες αν κατακτήσει ένα άτομο δε σημαίνει ότι δε θα τις αποκτήσει και ο άλλος.

Με δυο λόγια ο φθόνος οδηγεί στη μιζέρια ενώ η ζήλια στην εξέλιξη.

Ζωή Δελιακίδου

6/3/2024

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *