Αν θες να αγαπηθείς, μάθε πρώτα να αγαπάς εσύ τον εαυτό σου!

Πολλοί αναρωτιόμαστε τι φταίει κάθε φορά που μια σχέση διαλύεται. Αναλύουμε αιτίες και θεωρίες για το τι πήγε στραβά ενώ οι αιτίες είναι συνήθως μπροστά μας. Ο εγωισμός και η ζήλια είναι τα δυο βασικά όπλα του «διαβόλου» για να διαλυθεί μια σχέση. Φυσικά και η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μπορούσε να είναι κύριο συστατικό για την καταστροφή του δεσμού δυο ανθρώπων, αλλά πολλές φορές είναι συνυφασμένη με την ζήλια. Έτσι, ο διάολος έχει δυο πόδια και όχι πολλά όπως λέει ο λαός.

Η ζήλια είναι ένα τέρας με καμουφλάζ! Ο σύντροφός σου, ο άνθρωπός σου, αρχικά κολακεύεται από το ενδιαφέρον σου αλλά στην πορεία κουράζεται και δυσανασχετεί. Το αίσθημα της ζήλιας δηλητηριάζει όχι μόνο εκείνον που το νιώθει, αλλά και τον ίδιο τον παραλήπτη, κατ’ επέκταση την ίδια τη σχέση. Ο εγωισμός σε μια σχέση πλήττει κυρίως τον έναν από τους δυο. Ο εγωιστής δύσκολα καταλαβαίνει τι είναι και ακόμη πιο δύσκολα το παραδέχεται με αποτέλεσμα να μην μπει στη διαδικασία να το αλλάξει.

Από την άλλη πλευρά τα «όπλα» του φτερωτού θεού που μοιάζει με αγγελάκι είναι επίσης δυο. Γεμίζει με θέληση και υπομονή τις καρδιές των θυμάτων του. Κατά τη γνώμη μου, το βασικότερο στοιχείο για να κρατηθεί μια σχέση είναι η θέληση! Φυσικά και των δυο συντρόφων. Η θέληση εκφράζει συνεχώς την επιθυμία για να μείνει μια σχέση ζωντανή. Το δεύτερο «όπλο» του γλυκού αγγέλου με τα βέλη είναι η υπομονή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι απόψεις διίστανται. Η υπομονή είναι αρετή ή βαρετή; Πολλές θεωρίες μπορούν να αναπτυχθούν πάνω σε αυτό το δίλημμα.

Σημασία έχει το πώς εμείς μεταφράζουμε την υπομονή στη ζωή μας. Στις προσωπικές σχέσεις η υπομονή επιβάλλεται να είναι αρετή. Δε χωράει το ρήμα «βαριέμαι» σε τέτοιες καταστάσεις. Άνθρωποι οπλισμένοι με μπόλικη θέληση και υπομονή είναι σίγουρο ότι θα έχουν μια -τουλάχιστον- επιτυχημένη σχέση. Στον αντίποδα όσοι είναι εγωιστές και ζηλεύουν στο έπακρο, είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι η σχέση τους έχει ημερομηνία λήξης και μάλιστα σύντομη. Μιλάμε πάντα και για τα δυο άτομα μέσα σε μια σχέση.

Οι σχέσεις των ανθρώπων έχουν αρνητικά και θετικά εξίσου. Το θέμα είναι πού εστιάζουμε εμείς. Ας αρχίσουμε από τα βασικά και κυρίως από το μέσα μας. Γιατί άνθρωπος που δεν αγαπά τον εαυτό του, δύσκολα θα αγαπηθεί από κάποιον άλλον. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μια ανασκόπηση της ψυχής μας. Τι λέτε;

Αντωνέλικα Ρέβελου

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

15 σκέψεις για “Αν θες να αγαπηθείς, μάθε πρώτα να αγαπάς εσύ τον εαυτό σου!”